Succes în eforturile de a salva o specie în pericol critic de dispariţie. Un rinocer de Sumatra extrem de rar s-a născut în Indonezia

  • Un rinocer de Sumatra extrem de rar s-a născut în captivitate într-un sanctuar din Indonezia, potrivit guvernului, un triumf pentru eforturile de conservare pentru a salva de la dispariţie acest animal aflat în pericol critic de dispariţie.
  • Experţii internaţionali şi guvernul indonezian au decis că relocarea rinocerilor într-un program de reproducere în captivitate este singura modalitate de a salva specia.
Urmărește
2209 afișări
Imaginea articolului Succes în eforturile de a salva o specie în pericol critic de dispariţie. Un rinocer de Sumatra extrem de rar s-a născut în Indonezia

Sursa foto: Twitter

Rinocerul femelă s-a născut la Sanctuarul rinocerilor de Sumatra din Parcul Naţional Way Kambas, în provincia Lampung din Sumatra, pe 24 martie, potrivit Ministerului Mediului din Indonezia.

„Naşterea rinocerului de Sumatra este o veste bună pe fondul eforturilor guvernului indonezian şi ale partenerilor de a creşte populaţia de rinoceri de Sumatra", a declarat Wiratno, directorul general pentru conservare din cadrul Ministerului Mediului.

Rinocerii de Sumatra, cea mai mică specie de rinoceri din lume, au prosperat cândva în toată Asia de Sud-Est, dar acum se găsesc doar în mici locuri pe insula Sumatra din nordul Indoneziei şi în Borneo indonezian, potrivit CNN.

Potrivit Fundaţiei Internaţionale pentru Rinoceri (IRF), au mai rămas mai puţin de 80 de rinoceri de Sumatra.
 
În 2019, ultimul rinocer de Sumatra din Malaezia a murit la Sanctuarul Rinocerilor din Borneo. Rinocerul de Sumatra a fost declarat dispărut în Malaezia în 2015, dar moartea femelei, numită Iman, a însemnat că specia a fost complet eradicată acolo.
 
Naşterea puiului în Indonezia, săptămâna trecută, ridică la opt numărul rinocerilor de Sumatra din sanctuar. Sarcina nu a fost un proces uşor. Mama, un rinocer pe nume Rosa, pierduse opt sarcini anterioare. Iar tatăl, Andatu, a fost primul rinocer născut vreodată în captivitate în Indonezia, a precizat IRF.
 
Programul de reproducere în captivitate de la Sanctuarul rinocerilor de Sumatra, la construirea căruia IRF a contribuit, este singurul loc din ţară "în care rinocerul de Sumatra se poate reproduce în mod natural cu sprijinul tehnologiei şi colaborarea experţilor", a declarat Wiratno.
 
Programul are ca scop menţinerea supravieţuirii rinocerului de Sumatra prin creşterea numărului de rinoceri, astfel încât într-o bună zi să poată fi reintroduşi în natură.
 
„Sarcina Rosei reprezintă o nouă speranţă pentru această specie aflată în pericol critic de dispariţie", a declarat Nina Fascione, director executiv al IRF. „Este o ocazie importantă pentru o specie aflată în pericol critic. Împărtăşim entuziasmul acestei naşteri cu întreaga lume!".
 
Mai mulţi factori au contribuit la declinul populaţiei de rinoceri. Iniţial, acesta a fost cauzat de braconajul pentru coarnele lor, care erau râvnite ca ingrediente în medicina tradiţională asiatică. Ulterior, a fost exacerbat de fragmentarea habitatelor şi de invadarea mediului de către om, care împiedică rinocerii să se adune şi să se înmulţească.
 
În lipsa unei intervenţii, IRF a declarat că rinocerul de Sumatra va dispărea în câteva decenii.
 
Puiul de rinocer de Sumatra urmează naşterii a cinci rinoceri Javan - de asemenea, aflaţi în pericol critic de dispariţie - în Parcul Naţional Ujung Kulon în 2021.
 
În prezent, mai există doar cinci specii de rinoceri la nivel mondial şi toate sunt ameninţate. Unele subspecii au dispărut deja. Rinocerul negru vestic, originar din vestul Africii, a fost declarat dispărut în 2013 din cauza braconajului. Iar ultimul mascul de rinocer alb nordic a murit în 2020.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici