Suedezii au aflat secretul prin care te poţi lăsa de fumat. Cum a ajuns Suedia ţara cu cei mai puţini fumători

Potrivit unui studiu recent referitor la atitudinea faţă de tutun a europenilor, doar 5% din populaţia Suediei fumează zilnic.

Urmărește
1612 afișări
Imaginea articolului Suedezii au aflat secretul prin care te poţi lăsa de fumat. Cum a ajuns Suedia ţara cu cei mai puţini fumători

Suedezii au aflat secretul prin care te poţi lăsa de fumat. Cum a ajuns Suedia ţara cu cei mai puţini fumători (Imagine: Shutterstock)

În ultimul studiu referitor la atitudinea faţă de tutun a europenilor se prezintă procentul de fumători din 28 de ţări. În partea de sus a graficului se află Bulgaria, unde 36% din populaţie fumează zilnic, iar Grecia şi Franţa sunt aproape, cu 35%, respectiv 33%. Mai departe sunt Spania (26%), Italia (24%) şi Germania (23%). În cele din urmă se află este Suedia, unde doar 5% din populaţie fumează în fiecare zi, arată Bloomberg.

Cum au renunţat suedezii la fumat? Se pare că au adoptat o strategie de „reducere a riscurilor” şi au  înlocuit în mare măsură ţigările cu un produs care furnizează consumatorilor atât nicotină, cât şi tutun, dar nu creşte şansele de deces din cauza fumatului. Acest produs se numeşte „snus” şi constă, practic, în pungi de tutun umed pe care utilizatorul le pune sub buza superioară.

Acest obicei datează de la începutul secolului al XVIII-lea până în timpul celui de-al doilea război mondial, când ţigările au devenit populare. Fumatul a atins punctul culminant în Suedia în 1980, ajungând la 34% din populaţie. De atunci, conştientizarea crescândă a pericolelor asociate cu fumatul a determinat o reducere constantă a ratei fumatului, aşa cum se întâmplă acum  în mare parte din lumea occidentală. Spre deosebire de aceştia, însă, fumătorii suedezi au avut un mod original de a renunţa la fumat, fără să depăşească dependenţa de nicotină, ceea ce, desigur, este cea mai dificilă parte. 

Citeşte mai multe pe BM

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici