Suma enormă pe care o va plăti Johnson & Johnson unui bărbat căruia i-au crescut sânii în urma folosirii unui produs

Johnson & Johnson (J&J) trebuie să plătească daune de 8 miliarde de dolari unui bărbat căruia i-au crescut sânii în urma folosirii medicamentului antipsihotic Risperdal, pentru că nu l-a avertizat în privinţa efectelor secundare, a decis, marţi, un juriu din Philadelphia, transmite Reuters.

Urmărește
2252 afișări
Imaginea articolului Suma enormă pe care o va plăti Johnson & Johnson unui bărbat căruia i-au crescut sânii în urma folosirii unui produs

Suma enormă pe care o va plăti Johnson & Johnson unui bărbat căruia i-au crescut sânii în urma folosirii unui medicament

Iniţial, bărbatul obţinuse despăgubiri de 680.000 de dolari în acest caz şi, asemenea altor reclamanţi, a acuzat că i-au crescut sânii după ce i s-a prescris medicamentul, în timp ce era minor

Verdictul dat de juriu în favoarea lui Nicholas Murray este primul dintr-o serie de mii de alte cazuri privind acordarea de despăgubiri legate de medicamentul Risperdal, care aşteaptă să fie judecate.

„Acest juriu, aşa cum au procedat alte jurii în alte litigii, a impus încă o dată daune punitive unei companii care acordă mai multă importanţă profitului în detrimentul siguranţei şi al pacienţilor. Johnson & Johnson şi filiala sa Janssen au ales miliardele în detrimentul copiilor”, au afirmat avocaţii lui, Tom Kline şi Jason Itkin, potrivit sursei citate.

J&J a replicat că suma ”este cu mult disproporţionată comparativ cu despăgubirile atribuite iniţial în acest caz, iar compania este încrezătoare că verdictul poate fi întors. Compania a adăugat că juriului nu i s-a permis să audieze dovezile referitoare la beneficiile medicamentului Risperdal.

Profesorul Carl Tobias, de la University of Richmond School of Law, a suţinut că se aşteaptă ca daunele punitive să fie reduse la apel, citând o decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite care a constatat că ”puţine sume care au o diferenţă de peste 10% între despăgubirile punitive şi compensatorii, într-o măsură semnificativă, vor aduce un beneficiu procesului”.

Tobias a indicat că verdictul trebuie să dea un mesaj.

„Dacă un comportament este suficient de revoltător, un juriu va acorda o sumă mare şi va lăsa avocaţii şi judecătorii să rezolve problema”, a spus acesta.

Tobias a adăugat că verdictul ar putea fi un semn că J&J va avea de plătit alte despăgubiri mari în celelalte cazuri referitoare la Risperdal.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite a aprobat medicamentul la sfârşitul anului 1993, pentru tratarea schizofreniei şi problemelor de manii bipolare la adulţi.

Reclamanţii afirmă că J&J nu i-a avertizat de riscul creşterii sânilor la bărbaţi din cauza administrării Risperdal şi că producătorul farmaceutic a comercializat medicamentul pentru copii, deşi nu era aprobat în acest sens.

În 2015, un juriu i-a acordat lui Murray 1,75 de milioane de dolari, considerând că J&J a dat dovadă de neglijenţă pentru că nu a avertizat că există riscul de ginecomastie (creşterea volumului sânilor la bărbaţi). O curte de apel a meţinut verdictul în februarie 2018, dar a redus suma la 680.000 de dolari.

Foto: Hepta

Taguri:
j&j,
daune,
medicament

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici