- Home
- Life-Inedit
- (07.05.2022, 08:38)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sunetele stranii ale găurilor negre. Astronomii au captat ecourile şi le-au convertit în unde sonore
- Milioane de găuri negre evazive se ascund în galaxia Calea Lactee, dându-şi de gol prezenţa doar ocazional, prin explozii de raze X, atunci când se hrănesc cu stele.
- Astronomii au reuşit să stabilească locaţiile a opt perechi rare de găuri negre şi a stelelor care le orbitează, datorită ecourilor de raze X pe care acestea le emit.
- Anterior, erau cunoscute doar două perechi care emiteau ecouri de raze X în galaxia noastră.
- Ecourile au fost convertite în unde sonore.
Urmărește
12858 afișări
Sunetele stranii ale găurilor negre. Astronomii au captat ecourile şi le-au convertit în unde sonore
Binariile găurilor negre apar atunci când aceste fenomene cereşti sunt orbitate de o stea, pe care o folosesc uneori pentru a sifona gaz şi praf ca gustare.
Echipa de cercetători a dezvoltat un instrument automatizat denumit "Reverberation Machine" pentru a căuta ecouri de la găurile negre binare în datele satelitare, potrivit CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
În timpul studiului lor, cercetătorii au folosit Reverberation Machine pentru a examina datele colectate de telescopul cu raze X al NASA numit Neutron star Interior Composition Explorer, sau NICER, care face parte din Staţia Spaţială Internaţională.
„Observăm noi semnături de reverberaţie în opt surse", a declarat într-un comunicat primul autor al studiului, Jingyi Wang, student absolvent la Massachusetts Institute of Technology. „Găurile negre au o masă cuprinsă între cinci şi 15 ori mai mare decât cea a soarelui şi toate se află în sisteme binare cu stele normale, cu masă mică, asemănătoare soarelui".
După ce au colectat cele opt ecouri, cercetătorii le-au comparat pentru a vedea cum se modifică o gaură neagră atunci când eliberează o explozie de raze X. Un portret similar a apărut pentru cele opt sisteme binare.
Ecourile acestor emisii de raze X îi pot ajuta pe astronomi să cartografieze locul în care se află găurile negre. Nu este diferit de ecolocaţia folosită de lilieci pentru navigare.
Ecourile găurilor negre sunt create de două tipuri de lumină cu raze X emisă din coroană, iar astronomii pot folosi timpul necesar pentru ca telescopul să detecteze cele două tipuri pentru a urmări modul în care o gaură neagră se schimbă pe măsură ce înghite material din stea.
„Rolul găurilor negre în evoluţia galaxiilor este o întrebare nerezolvată în astrofizica modernă", a declarat într-un comunicat autorul studiului, Erin Kara, profesor asistent de fizică la MIT.
Ecourile găurii negre nu sunt sunete reale pe care le putem auzi fără ajutor, aşa că Kara a colaborat cu Kyle Keane, lector la departamentul de ştiinţă şi inginerie a materialelor de la MIT, şi Ian Condry, profesor la departamentul de antropologie de la MIT, pentru a le transforma în unde sonore.
Rezultatele studiului, publicate luni în The Astrophysical Journal, ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă modul în care evoluează găurile negre.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe