Sunt produsele vegane friptură, burgeri sau cîrnaţi? PE se pregăteşte de un vot care va influenţa definitiv denumirea lor

Parlamentarii europeni vor decide miercuri dacă interzic produselor pe bază de plante să utilizeze termeni precum „friptură”, „cârnaţi”, „escalop” şi „burger”, relatează Financial Times.

Urmărește
732 afișări
Imaginea articolului Sunt produsele vegane friptură, burgeri sau cîrnaţi? PE se pregăteşte de un vot care va influenţa definitiv denumirea lor

Sunt produsele vegane friptură, burgeri sau cîrnaţi? Dezbateri intense înaintea votului din Parlamentul European (In imagine: burger cu „ou” din tofu şi brioşă)

Discuţiile privind înlocuirea termenilor burgeri şi cârnaţi cu „discuri” şi „batoane” vegane se intensifică în UE înainte de votul la amendamentul privind etichetare alimentelor.

Măsura a fost susţinută de industria cărnii şi cea zootehnică şi a câştigat sprijinul comisiei agricole a Parlamentului European.

Votul vine odată cu creşterea popularităţii alternativelor vegane, stimulată de noii intraţi pe piaţa înlocuitorilor care imită aspectul şi gustul cărnii adevărate. Pandemia a afectat procesatorii de carne şi, de asemenea, a oferit un impuls pentru vânzările de produse vegetale, care au crescut cu 73% în Europa în ultimii cinci ani, potrivit Euromonitor.

Deputaţii europeni şi militanţii spun că votul a rămas echilibrat. Dacă va fi aprobată de majoritatea deputaţilor, amendamentul, care face parte dintr-o reformă a politicii agricole comune a UE, va fi discutat ca parte a unor negocieri ulterioare între parlament şi guvernele UE. Măsura va ajunge lege numai dacă va fi agreată de ambele instituţii.

Industria animalelor şi a cărnii susţine că utilizarea termenilor şi denumirilor legate de carne îi încurcă pe consumatori. „Dacă nu protejăm produsele din carne, riscăm să inducem în eroare consumatorii şi să permitem deturnarea muncii desfăşurate de crescătorii de animale de-a lungul anilor pentru a dezvolta produsele lor renumite”, a declarat Copa Cogeca, asociaţia fermierilor şi cooperativelor europene .

Oponenţii susţin că o schimbare în etichetare ar încurca şi consumatorii. Elena Walden, managerul de politici europene al grupului Good Food Institute, bazat pe plante, a descris o potenţială interdicţie a UE drept „favorabilă” consumatorilor, în timp ce Jytte Guteland, un europarlamentar suedez, a afirmat că nume precum „burgerul vegetal” au existat pentru un perioadă lungă de timp. „Este important să-i ajutăm pe consumatori să facă alegeri favorabile climatului şi să mănânce mai puţină carne”, a spus ea.

Unii procesatori şi distribuitori de carne au început să ofere propriile produse vegane sau să creeze parteneriate cu producători alternativi de proteine, declanşând mânia fermierilor.

„Ce este carnea vegană?” a spus Antonio Tavares, un fermier portughez de porc care cultivă şi cereale şi legume. „Nu spun că produsele vegane sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, dar este un produs complet diferit. Un burger este carne. ”

Statele membre ale UE au deja puterea de a emite propriile legi privind etichetarea produselor alimentare, în încercarea de a preveni inducerea în eroare a consumatorilor. La începutul acestui an, Franţa a adoptat o legislaţie similară pentru a interzice utilizarea nomenclaturii cărnii pentru înlocuitori vegetarieni şi vegani.

Cu toate acestea, guvernul olandez a anunţat anul trecut că producătorii de carne pe bază de plante pot folosi termeni precum „pui”, atâta timp cât este clar marcat ca produs vegan sau vegetarian.

Europa a restricţionat deja substituenţii de lactate, atunci când Curtea Europeană de Justiţie a interzis, în 2017, utilizarea unor termeni precum „lapte”, „unt” şi „iaurt” pentru comercializarea produselor non-animale.

O mişcare pentru a opri producătorii de carne pe bază de plante să utilizeze nomenclatura legată de carne se răspândeşte şi în SUA, statele luând în considerare sau adoptând legislaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici