- Home
- Life-Inedit
- NAPOLI, (22.12.2016, 07:40)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Supervulcanul Campi Flegrei dă semne de activitate: "Ar fi foarte periculos să erupă". O nouă erupţie, mari şanse să dea naştere unui nou con asemănător Vezuviului
Supervulcanul Campi Flegrei, situat sub oraşul italian Napoli prezintă semne că va deveni activ, dar şi că se apropie de un punct critic de presiune, potrivit unui studiu publicat marţi de cercetători, potrivit phys.org.
Urmărește
6639 afișări
Supervulcanul Campi Flegrei dă semne de activitate: "Ar fi foarte periculos să erupă". O nouă erupţie, mari şanse să dea naştere unui nou con asemănător Vezuviului
Vulcanul Campi Flegrei situat sub oraşul italian Napoli prezintă semne că va deveni activ, dar şi că se apropie de un punct critic de presiune, potrivit unui studiu publicat marţi. Cercetătorii italieni si francezi au identificat pentru prima dată un prag dincolo de care creşterea nivelului de magmă sub suprafaţa Pământului ar putea declanşa eliberarea de fluide şi gaze, informează phys.org.
Acest lucru ar duce la pătrunderea vaporilor de temperaturi ridicate în rocile din jur, a declarat autorul principal al studiului, Giovanni Chiodini, un cercetător al Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Bologna, Italia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
"În cazul în care sunt încălzite, rocile hidrotermale îşi pot pierde în cele din urmă rezistenţa mecanică, provocând o accelerare către condiţii critice", a declarat cercetătorul italian pentru AFP prin e-mail. Nu este posibil, în acest moment, să spunem când sau dacă vulcanul va erupe din nou, a adăugat cercetătorul.
În cazul în care ar erupe "ar fi foarte periculos" pentru o jumătate de milion de oameni care trăiesc deasupra şi în apropierea "calderei", a adăugat Chiodini, folosind numele ştiinţific pentru depresiunea pe care un vulcan o creează.
Din 2005, Campi Flegrei a fost în curs de "ascensiune", în cuvintele cercetătorilor, astfel că autorităţile italiene au ridicat nivelul de alertă, în 2012, de la verde la galben, semnalând necesitatea unei monitorizări ştiinţifice active.
În urmă cu peste 2000 de ani, Vezuviul a acoperit cu lavă şi cenuşă oraşul Pompei. Deşi a provocat daune imense, Vezuviul este doar un mic "spin" pe spatele supervulcanului Campi Flegrei. Localizat în apropierea oraşului Napoli, acesta este un vulcan activ aflat în cea mai mare parte sub apă.
Totul a început cu aproape 1000 de cutremure mici care au avut loc în zona oraşului Napoli. Seismele nu au provocat pagube majore, însă au dărâmat aparate de aer condiţionat de pe clădiri sau au desprins ornamente de pe ziduri. Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia a descoperit că seismele nu erau provocate de muntele Vezuviu, aflat în apropierea oraşului, ci de unul dintre cei mai mari şi mai periculoşi vulcani din lume: gigantul Campi Flegrei.
Campi Flegrei este un supervulcan. Deşi nu există un vârf vizibil, în spatele peisajului liniştit doarme un vulcan extraordinar de puternic.
O nouă erupţie are mari şanse să dea naştere unui nou con asemănător Vezuviului.
Mai multe detalii despre cel mai recent studiu asupra vulcanului Campi Flegrei, aici
Citeşte şi: VIRAL:Un american poartă coarne de capră în fotografia de permis auto, după ce a convins autorităţile
Citeşte şi: Brad Pitt, prima aniversare după divorţul de Angelina Jolie. Ce dezvăluiri au făcut apropiaţii despre actor
Citeşte şi: Michèle Morgan, actriţa cu „cei mai frumoşi ochi din lume”, a încetat din viaţă, la vârsta de 96 de ani
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie