- Home
- Life-Inedit
- (10.05.2023, 16:29)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Surpriză descoperită de telescopul James Webb
- Telescopul spaţial James Webb al Nasa a observat o surpriză într-o centură de asteroizi îndepărtată.
- Centura de asteroizi Fomalhaut este mult mai complexă decât îşi închipuiau cercetătorii.
Urmărește
11276 afișări
Sursa foto: Twitter
Cercetătorii au folosit telescopul avansat pentru a încerca să examineze Fomalhaut, o stea tânără din apropiere care este înconjurată de propria sa centură de asteroizi, similară cu a noastră.
Aceştia au realizat fotografii detaliate care ne oferă o indicaţie despre cum ar putea arăta sistemele planetare timpurii. Fotografiile ar putea chiar să ne ajute să spunem povestea modului în care a apărut propriul nostru sistem solar.
„Aş descrie Fomalhaut ca fiind arhetipul discurilor de resturi găsite în altă parte în galaxia noastră, deoarece are componente similare cu cele pe care le avem în propriul nostru sistem planetar", a declarat András Gáspár de la Universitatea Arizona din Tucson şi autorul principal al unui articol care descrie descoperirile.
„Privind modelele din aceste inele, putem de fapt să începem să facem o mică schiţă a ceea ce ar trebui să arate un sistem planetar, dacă am putea face o fotografie suficient de adâncă pentru a vedea planetele suspecte".
Dar au descoperit, de asemenea, că inelele erau mai complexe decât se credea anterior. Există trei centuri imbricate care se întind pe o distanţă de 14 miliarde de mile de la steaua lor, ceea ce înseamnă că cea mai îndepărtată centură se află la o distanţă dublă faţă de centura Kuiper a sistemului nostru solar, potrivit Independent.
Deşi observaţiile anterioare ale telescopului Hubble şi ale altor telescoape au reuşit să realizeze imagini clare ale acestei centuri îndepărtate, cercetătorii nu au reuşit să îi vadă structura. Acum, cu ajutorul imaginilor în infraroşu, cercetătorii pot vedea centurile aşa cum strălucesc.
„Acolo unde Webb excelează cu adevărat este faptul că suntem capabili să rezolvăm fizic strălucirea termică a prafului din acele regiuni interioare. Astfel, se pot vedea centuri interioare pe care nu le-am putut vedea niciodată înainte", a declarat Schuyler Wolff, un alt membru al echipei de la Universitatea din Arizona, într-un comunicat.
Aceste descoperiri îi determină deja pe cercetători să speculeze cu privire la ce altceva ar mai putea aştepta să fie descoperit în jurul acelei stele. Lipsa planetelor în centurile din jurul lui Fomalhaut este un mister, iar oamenii de ştiinţă cred că acolo s-ar putea ascunde un sistem planetar interesant.
Noile descoperiri sugerează că centurile din jurul sistemului planetar sunt construite de forţele gravitaţionale ale acelor planete, care sunt ascunse vederii chiar şi în noile imagini.
„Cu siguranţă nu ne aşteptam la o structură mai complexă cu a doua centură intermediară şi apoi la centura mai largă de asteroizi", a declarat Wolff. „Această structură este foarte interesantă, deoarece de fiecare dată când un astronom vede un gol şi inele într-un disc, spune: Ar putea fi o planetă încorporată care modelează inelele".
Descoperirile sunt descrise într-o nouă lucrare, "Spatially resolved imaging of the inner Fomalhaut disk using JWST/MIRI", publicată în revista Nature Astronomy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36