Simon Morgan spune că, în anumite momente, membrilor familiei regale le este recomandat să nu poarte centura de siguranţă. Acesta a explicat că, în cazul în care apar urgenţe, dispozitivul se poate bloca.
„O persoană care poartă centura de siguranţă ar întâmpina mai multe greutăţi în a ieşi dintr-un vehicul în caz de urgenţă comparativ cu una care nu poartă”, a explicat acesta pentru publicaţia Hello, sugerând că, în cazul prinţului consort, ar fi vorba despre un prost obicei născut din această regulă.
Pe 17 ianuarie, prinţul Philip a fost implicat într-un accident rutier, produs în apropierea domeniului regal Sandringham, în Norfolk. Palatul Buckingham a transmis la momentul respectiv că prinţul se afla la volanul unui automobil Range Rover şi a încercat să intre pe drumul A149, unde s-a lovit cu un alt vehicul. Maşina prinţului consort, în vârstă de 97 de ani, s-a răsturnat în urma impactului.
Prinţul, care nu purta centură de siguranţă, a fost ajutat să iasă din vehicul şi era conştient, dar în stare de şoc. Ulterior a spus că a fost orbit de razele soarelui.
Două zile mai târziu, pe 19 ianuarie, prinţul Philip a fost din nou surprins la volanul unei maşini, fără a purta centura de siguranţă.
Mai mult, la o zi după acccident, şi regina Elizabeth a II-a a fost surprinsă la volanul unei maşini, fără a purta centura de siguranţă.