Tehnica agricolă a vechilor mayaşi ar putea revoluţiona agricultura marţiană

  • Cultivarea intercalată, o tehnică agricolă originară din antichitate, dezvoltată de fermierii Maya, este analizată pentru potenţialul său în agricultura marţiană.
  • Experimente recente realizate de cercetătorii de la Universitatea Wageningen, Ţările de Jos, au simulat condiţiile marţiene şi au descoperit rezultate promiţătoare în cultivarea intercalată a roşiilor, mazării şi morcovilor.
  • Perspectivele rezultate din cercetarea agriculturii marţiene nu numai că avansează explorarea spaţială, ci au şi implicaţii în abordarea provocărilor de sustenabilitate agricolă de pe Pământ.
Urmărește
2021 afișări
Imaginea articolului Tehnica agricolă a vechilor mayaşi ar putea revoluţiona agricultura marţiană

Sursa foto: Plos One

Pe măsură ce oamenii iau în considerare colonizarea planetei Marte, problema hranei devine din ce în ce mai importantă, conform Smithsonian Magazine. În timp ce logistica transportului hranei de pe Pământ este impracticabilă şi costisitoare, cercetătorii se întorc către practicile agricole antice în căutarea unei soluţii. Cultivarea intercalată, o tehnică inovatoare folosită de fermierii mayaşi cu secole în urmă, este acum studiată ca o metodă viabilă pentru cultivarea legumelor pe Planeta Roşie.

Într-un studiu recent publicat în revista Plos One, oamenii de ştiinţă de la Universitatea şi Centrul de Cercetare Wageningen din Olanda au efectuat experimente în sere pentru a simula condiţiile marţiene. Utilizând o combinaţie de roci, praf şi nisip - numită regolit - ei au plantat mazăre, morcovi şi roşii atât individual, cât şi în combinaţie. Pe lângă regolit, aceştia au plantat legume şi în alte tipuri de sol, precum nisip şi pământ de ghiveci.

După 105 zile, rezultatele au fost mixte, dar promiţătoare. Roşiile au prosperat atunci când au fost plantate alături de mazăre şi morcovi, prezentând niveluri mai mari de potasiu, biomasă şi randament în comparaţie cu monocultura. Cu toate acestea, morcovii au avut dificultăţi în cultivarea intercalată, probabil din cauza competiţiei pentru lumină din partea plantelor mai înalte.

Cu toate că mai există provocări, cum ar fi optimizarea combinaţiilor de culturi pentru randament maxim, aceste descoperiri marchează un pas semnificativ în cercetarea agriculturii marţiene. În plus, înţelepciunea dobândită din aceste experimente ar putea fi benefică fermierilor de pe Pământ care se confruntă cu provocări legate de schimbările climatice.

Pe lângă culturile intercalate, oamenii de ştiinţă explorează o serie de soluţii inovatoare pentru a menţine viaţa pe Marte. De la utilizarea larvelor de muşte pentru a îmbogăţi solul marţian până la experimentarea cu tehnici de agricultură verticală, căutarea agriculturii marţiene promite nu doar explorarea spaţiului, ci şi soluţionarea problemelor de sustenabilitate agricolă de pe Pământ.

Aşa cum observă astrobiologul Rebecca Gonçalves, dezvăluirea secretelor agriculturii marţiene ar putea oferi soluţii pentru problemele de agricultură terestră, aliniind obiectivele explorării spaţiale cu nevoile planetei noastre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici