Prima pagină » Life-Inedit » Telescopul Hubble uimeşte cu o nouă imagine strălucitoare a unui roi stelar

Telescopul Hubble uimeşte cu o nouă imagine strălucitoare a unui roi stelar

Telescopul Hubble uimeşte cu o nouă imagine strălucitoare a unui roi stelar
Avantajul lui Hubble constă în vederea clară de pe orbita joasă a Pământului, ceea ce face posibilă distingerea stelelor individuale din cadrul roiurilor. Unele telescoape de pe Pământ pot distinge şi ele stelele din M55, dar mai puţine prin comparaţie. Hubble a revoluţionat înţelegerea clusterelor globulare, permiţând astronomilor să studieze ce tipuri de stele se află în interiorul lor. Oamenii de ştiinţă sunt, de asemenea, interesaţi să afle cum evoluează acestea în timp şi ce rol joacă gravitaţia în compoziţia lor.
 
Hubble a contribuit, de asemenea, la cunoaşterea aşa-numitelor „rătăcitori albaştri”, care se găsesc în roiuri globulare precum acesta. Aceste obiecte şi-au primit numele pentru că au un aspect albăstrui şi par mai tinere decât alte stele din jurul lor, potrivit Mashable.
 
În anumite condiţii, stelele primesc un combustibil suplimentar care le măreşte şi le luminează. Astronomii cred că acest lucru se întâmplă atunci când o stea extrage material de la o stea vecină din apropiere sau dacă se lovesc una de alta. 
 
În cadrul lui Messier 55 se află aproximativ 100.000 de stele, fiecare vârf de ac călătorind prin cosmos timp de 20.000 de ani înainte de a ajunge la senzorii legendarului observator, administrat în cooperare de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană. Acest instantaneu reprezintă doar o parte din întregul roi, care se întinde pe 100 de ani-lumină.
 
Amestecul globular a fost observat pentru prima dată în 1752 de către un astronom francez în actuala Africă de Sud. Însă faimosul observator Charles Messier a avut probleme în a-l vedea atunci când şi-a construit catalogul de nebuloase şi roiuri stelare, probabil pentru că Messier 55 nu are un nucleu dens, iar multe dintre stelele sale sunt inerent slabe, potrivit NASA. De la observatorul său din Paris, un strat gros de atmosferă şi vapori de apă i-a întunecat vederea. El nu a înregistrat obiectul timp de încă 26 de ani.
 
Ceea ce face ca acest roi să pară sferic este atracţia gravitaţională extremă dintre stele, care le atrage împreună. Printre această grupare se află 55 de stele variabile a căror luminozitate se schimbă în timp.
 
În cursul lunii martie, mulţi astronomi amatori şi profesionişti încearcă să vadă toate cele 110 obiective cosmice din emisfera nordică înregistrate în catalogul lui Messier. Hubble le-a fotografiat pe aproape toate.