- Home
- Life-Inedit
- (18.11.2022, 08:22)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Telescopul James Webb a descoperit două dintre cele mai vechi şi mai îndepărtate galaxii văzute vreodată
- Telescopul spaţial James Webb al Nasa descoperă galaxii timpurii strălucitoare, care până acum erau ascunse vederii, inclusiv una care s-ar fi putut forma la doar 350 de milioane de ani după Big Bang.
- Astronomii au declarat joi că, dacă rezultatele vor fi verificate, această mulţime de stele nou descoperită ar depăşi cea mai îndepărtată galaxie identificată de telescopul spaţial Hubble - deţinătoarea recordului, care s-a format la 400 de milioane de ani după ce universul a început.
Urmărește
1703 afișări
Sursa foto: NASA
Cele mai recente descoperiri ale lui Webb au fost detaliate în Astrophysical Journal Letters de către o echipă internaţională condusă de Rohan Naidu de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Articolul detaliază două galaxii excepţional de luminoase, prima despre care se crede că s-a format la 350 de milioane de ani după Big Bang, iar cealaltă la 450 de milioane de ani.
Naidu a declarat că ar fi nevoie de mai multe observaţii în infraroşu de către Webb înainte de a afirma un nou deţinător de record, potrivit The Guardian.
Deşi unii cercetători au raportat că au descoperit galaxii şi mai apropiate de momentul creării universului, în urmă cu 13.8 miliarde de ani, aceşti candidaţi nu au fost încă verificaţi, au declarat oamenii de ştiinţă în cadrul unei conferinţe de presă a Nasa. Unele dintre acestea ar putea fi galaxii mai târzii care le imită pe cele anterioare, au precizat ei.
„Aceasta este o perioadă foarte dinamică", a declarat Garth Illingworth de la Universitatea California, Santa Cruz, coautor al articolului publicat joi. „Au existat o mulţime de anunţuri preliminare despre galaxii chiar mai timpurii, iar noi încă încercăm să ne lămurim, ca şi comunitate, care dintre acestea sunt susceptibile de a fi reale".
Tommaso Treu de la Universitatea din California, Los Angeles, un cercetător şef al programului ştiinţific de lansare timpurie a lui Webb, a declarat că dovezile prezentate până acum "sunt cât se poate de solide" pentru galaxia despre care se crede că s-a format la 350 de metri după Big Bang.
Dacă descoperirile sunt verificate şi dacă mai multe galaxii timpurii se află acolo, Raidu şi echipa sa au scris că Webb "se va dovedi un mare succes în împingerea frontierei cosmice până la marginea Big Bang-ului".
„Când şi cum s-au format primele galaxii rămâne una dintre cele mai intrigante întrebări", au scris cercetătorii.
Jane Rigby de la Nasa, cercetător de proiect cu Webb, a remarcat că aceste galaxii "se ascundeau chiar sub limitele a ceea ce putea face Hubble".
„Erau chiar acolo şi ne aşteptau", a declarat ea reporterilor. „Aşa că este o surpriză fericită faptul că există o mulţime de aceste galaxii de studiat".
Lansat în decembrie anul trecut ca succesor al Hubble, telescopul Webb indică faptul că stelele s-ar fi putut forma mai devreme decât se credea anterior, poate la câteva milioane de ani după Big Bang.
Observatorul în valoare de 10 miliarde de dolari, cel mai mare şi mai puternic telescop trimis vreodată în spaţiu, se află pe o orbită solară la 1.6 milioane de km de Pământ. Operaţiunile ştiinţifice complete au început în timpul verii, iar de atunci Nasa a publicat o serie de instantanee orbitoare ale universului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe