- Home
- Life-Inedit
- (23.03.2023, 11:33)
- Mihaela Ionita
Telescopul James Webb a detectat o furtună de praf pe o planetă din afara sistemului nostru solar
- O furtună de praf violentă a fost observată pentru prima dată pe o planetă din afara sistemului nostru solar.
- Aceasta a fost detectată pe exoplaneta cunoscută sub numele de VHS 1256b, care se află la aproximativ 40 de ani-lumină de Pământ.
- A fost nevoie de capacităţile remarcabile ale noului telescop spaţial James Webb (JWST) pentru a face această descoperire.
Urmărește
437 afișări
Sursa foto: Twitter
Particulele de praf sunt silicaţi, granule mici care cuprind siliciu şi oxigen, care formează baza majorităţii mineralelor stâncoase.
Dar furtuna detectată de Webb nu este chiar acelaşi fenomen pe care l-ai obţine într-o regiune aridă şi deşertică de pe planeta noastră. Este mai degrabă o ceaţă stâncoasă.
„Este ca şi cum ai lua boabe de nisip, dar mult mai fine. Vorbim de grăunţe de silicat de mărimea unor particule de fum", a explicat profesorul Beth Biller de la Universitatea din Edinburgh şi de la Observatorul Regal din Edinburgh, Marea Britanie.
„Aşa ar arăta norii de pe VHS 1256b, dar mult mai fierbinţi. Această planetă este un obiect tânăr şi fierbinte. Temperatura de la vârful norilor este poate similară cu cea a flăcării unei lumânări", a declarat aceasta pentru BBC.
VHS 1256b a fost identificată pentru prima dată de telescopul Vista, dezvoltat în Marea Britanie, în Chile, în 2015.
Este ceea ce se numeşte un "super Jupiter", o planetă similară gigantului gazos din sistemul nostru solar, dar mult mai mare, poate de 12 până la 18 ori mai mare ca masă.
Ea se învârte în jurul câtorva stele la mare distanţă, de aproximativ patru ori distanţa la care se află Pluto faţă de Soarele nostru.
Observaţiile anterioare ale planetei VHS 1256b au arătat că aceasta are un aspect roşu, ceea ce sugerează că ar putea avea praf în atmosferă. Studiul Webb confirmă acest lucru.
„Este fascinant, deoarece ilustrează cât de diferiţi pot fi norii de pe o altă planetă de norii de vapori de apă cu care suntem familiarizaţi pe Pământ", a declarat profesorul Biller.
„Vedem monoxid de carbon (CO) şi metan în atmosferă, ceea ce indică faptul că aceasta este fierbinte şi turbulentă, cu materiale care sunt atrase din adâncuri. Există probabil mai multe straturi de granule de silicat. Cele pe care le vedem sunt unele dintre granulele foarte, foarte fine care se află mai sus în atmosferă, dar este posibil să existe şi granule mai mari mai adânc în atmosferă”.
Telescoapele au detectat anterior silicaţi în aşa-numitele pitice brune. Acestea sunt, în esenţă, obiecte asemănătoare stelelor care nu au reuşit să se aprindă în mod corespunzător. Dar aceasta este o premieră pentru un obiect de mărimea unei planete.
Reuşita Telescopului James Webb
Pentru a face această detecţie, Webb a folosit instrumentul său în infraroşu mediu (Miri), construit parţial în Marea Britanie, şi spectrometrul său în infraroşu apropiat (NirSpec).
Acestea nu au făcut fotografii frumoase ale planetei, cel puţin nu în acest caz. Ceea ce au făcut a fost să despartă lumina care vine de la VHS 1256b în culorile sale componente, ca o modalitate de a discerne compoziţia atmosferei.
„JWST este singurul telescop care poate măsura toate aceste caracteristici moleculare şi de praf împreună", a declarat co-investigatorul principal al Miri, profesorul Gillian Wright, care conduce Centrul tehnologic de astronomie din Marea Britanie al STFC, tot din Edinburgh.
„Imaginea dinamică a atmosferei lui VHS 1256b furnizată de acest studiu este un prim exemplu al descoperirilor permise de utilizarea împreună a capacităţilor avansate ale Miri şi NirSpec".
Misiunea principală a JWST este de a observa stelele şi galaxiile pioniere care au strălucit pentru prima dată la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang. Însă un obiectiv cheie este acela de a investiga exoplanetele. În Miri şi NirSpec are instrumentele necesare pentru a le studia atmosferele în detalii fără precedent.
Oamenii de ştiinţă speră că ar putea chiar să afle dacă unele exoplanete au condiţii potrivite pentru a găzdui viaţa.
Astronomii raportează observaţiile lui Webb asupra planetei VHS 1256b în The Astrophysical Journal Letters.
James Webb este un proiect de colaborare al agenţiilor spaţiale americană, europeană şi canadiană. Acesta a fost lansat în decembrie 2021 şi este considerat succesorul telescopului spaţial Hubble.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe