- Home
- Life-Inedit
- (17.07.2023, 11:34)
- Ana Cohut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Telescopul spaţial James Webb a descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră activă supermasivă
Telescopul spaţial James Webb de la NASA a detectat o gaură neagră supermasivă, veche de 13,2 miliarde de ani, care ar putea schimba înţelegerea noastră despre universul timpuriu.
Urmărește
2577 afișări
Sursa foto: Twitter
Gaura neagră se află în interiorul CEERS 1019 - o galaxie extrem de veche, formată probabil la 570 de milioane de ani după Big Bang, ceea ce înseamnă că are o vechime de peste 13 miliarde de ani. Însă oamenii de ştiinţă au rămas surprinşi când au descoperit cât de mică este gaura neagră centrală a obiectului ceresc de fapt.
Cercetătorii sunt, de asemenea, nedumeriţi cu privire la modul în care gaura neagră s-a format atât de repede, deoarece majoritatea găurilor negre au apărut în urmă cu un miliard de ani.
"Această gaură neagră măsoară aproximativ 9 milioane de mase solare", potrivit unui comunicat de presă al NASA. O masă solară este o unitate echivalentă cu masa Soarelui din sistemul nostru solar - care este de aproximativ 333.000 de ori mai mare decât Pământul.
Acest lucru este "mult mai puţin decât alte găuri negre care au existat, de asemenea, în universul timpuriu şi care au fost detectate de alte telescoape", potrivit NASA. "Acei mastodonţi conţin, de obicei, mai mult de 1 miliard de ori masa Soarelui - şi sunt mai uşor de detectat, deoarece sunt mult mai strălucitori".
Capacitatea de a pune în evidenţă o astfel de gaură neagră atât de slabă şi îndepărtată este o caracteristică cheie a telescopului Webb, care foloseşte instrumente extrem de sensibile pentru a detecta lumina altfel invizibilă, potrivit CNN.
"Privind acest obiect îndepărtat cu acest telescop seamănă foarte mult cu datele de la găurile negre care există în galaxiile apropiate de a noastră", a declarat Rebecca Larson, care şi-a primit anul acesta doctoratul de la Universitatea Texas din Austin, într-un comunicat. Larson, care a condus această descoperire, este acum cercetător asociat postdoctoral la Şcoala de Fizică şi Astronomie a Institutului de Tehnologie din Rochester.
Cercetătorii nu numai că au identificat această gaură neagră fascinantă, dar au descoperit şi alte două găuri negre din apropiere, care par să se fi format la aproximativ 1 miliard de ani după Big Bang şi care au fost, de asemenea, uşor de comparat cu altele din acea perioadă.
Unsprezece galaxii noi au fost, de asemenea, înregistrate cu ajutorul dovezilor obţinute de Webb's Cosmic Evolution Early Release Science, sau CEERS, Survey, condus tot de Universitatea Texas din Austin.
Telescopul James Webb şi-a depăşit atribuţiile de când a fost lansat în 2021, în încercarea de a înţelege universul şi originile noastre prin examinarea fiecărei faze a istoriei cosmice.
Telescopul NASA a descoperit cea mai veche galaxie din univers şi planete antice care nu ar trebui să existe din cauza vârstei lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe