- Home
- Life-Inedit
- STOCKHOLM, (27.03.2015, 18:37)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima dată în public, în Suedia
Testamentul lui Alfred Nobel, care include clauzele speciale referitoare la înfiinţarea celebrelor premii care poartă numele savantului şi industriaşului suedez, a fost expus pentru prima dată în public, în Muzeul Nobel din Stockholm.
Urmărește
211 afișări
Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima dată în public, în Suedia
Până în prezent, foarte puţine persoane au avut privilegiul de a vedea documentul original, redactat în anul 1895. În prezent, testamentul este expus pentru publicul larg în Muzeul Nobel, în cadrul unei expoziţii a cărei tematică este moştenirea lăsată de Alfred Nobel, informează lefigaro.fr.
"Expoziţia evocă importanţa pe care o are transmiterea de bunuri. Testamentul este piesa de rezistenţă. Este un document simplu, dar care face legătura între munca noastră (de la muzeu, n.r.) şi premiile Nobel", a explicat curatoarea expoziţiei, Karin Jonsson.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
"Este vorba de a materializa moştenirea inventatorului dinamitei în rândul publicului. Acest lucru îl face mai popular", a adăugat colegul ei, Gustav Källstrand. Premiile Nobel reprezintă "una dintre mărcile cele mai importante ale Suediei", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al instituţiei suedeze.
Documentul echivalează cu o foaie de format A4 pliată în două, redactat astfel pe un total de patru pagini, era până acum conservat într-un seif. În acel testament, scris în 1895, Alfred Nobel explică faptul că doreşte să doneze toate veniturile generate de averea sa uriaşă - aproape 2 miliarde de coroane suedeze în zilele noastre (220 milioane de euro) - unor personalităţi care au adus servicii deosebite omenirii în cinci domenii de activitate: fizică, chimie, medicină, pace şi literatură.
Industriaşul suedez a desemnat, de asemenea, diversele comitete care trebuie să atribuie premiile Nobel în fiecare an, fără să precizeze însă modul în care acestea trebuie să funcţioneze. După moartea sa din 1896, chestiunea a avut nevoie de trei ani pentru a fi reglată în justiţie, iar primele premii Nobel au fost decernate în 1901. În 1968, Banca centrală a Suediei a instaurat un premiu în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, a cărui valoare este identică cu aceea a premiilor originale.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe