- Home
- Life-Inedit
- (30.12.2021, 07:30)
Testele respiratorii TeraTube – o nouă metodă „fulger” de depistare a COVID-19, inclusiv în şcoli
Articol cu conținut publicitar
Urmărește
1520 afișări
Testele respiratorii TeraTube – o nouă metodă „fulger” de depistare a COVID-19, inclusiv în şcoli
Compania israeliană Tera Group a creat o nouă metodă non-invazivă de depistare a COVID-19, bazată pe analiza particulelor respiratorii recoltate în recipiente de tip TeraTube. Practic, pacientul suflă de trei ori într-un tub şi va afla într-un minut dacă este sau nu infectat cu noul virus.
Pentru a stabili eficienţa metodei inovative de testare au fost făcute mai multe studii clinice în şase ţări, inclusiv în România, iar acurateţea testării a arătat procente de peste 92-95%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cum funcţionează metoda de testare TeraTube?
Pacientul suflă de trei ori într-un tub, iar acest dispozitiv este introdus într-o staţie electronică portabilă - Biosafety, care analizează particulele recoltate de aerosoli respiratorii.
Inovaţia testării TeraTube vine din faptul că se bazează pe radiaţia Terahertz, adică unde electromagnetice, prin această metodă putând fi identificaţi viruşi, infecţii bacteriene, materii organice.
În plus, este o metodă non-invazivă, rapidă, care permite detectarea infecţiei în timp real. Iar rapiditatea cu care este depistată o persoană infectată este vitală în limitarea răspândirii virusului şi în tratarea simptomelor încă de la apariţia lor.
Cum a apărut tehnologia din spatele testelor TeraTube?
Testele TeraTube sunt produse în Israel, în urma eforturilor de cercetare ale companiei Tera Group, cu o istorie de aproape două decenii.
Încă din martie 2020, la trei luni de la primele cazuri de COVID-19 în lume, cercetătorii au început studiile clinice pentru a valida metoda de testare respiratorie, prin intermediul TeraTube.
Studiile s-au realizat pe un eşantion de 10.000 de oameni, iar concluzia a fost că testul respirator este potrivit pentru adulţi şi pentru copiii de peste şapte ani. Un studiu de evaluare a acurateţii testului TeraTube a fost realizat şi în România. În februarie 2021 s-a făcut o evaluare a sistemului în parteneriat cu Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Bucureşti, iar reprezentanţii companiei aşteaptă unda verde pentru validarea unui studiu clinic şi la Institutul de boli infecţioase Matei Balş.
În plus, se aşteaptă aprobarea cererii pentru introducerea acestor teste în metodologia naţională de testare a COVID-19, având în vedere că metoda a fost deja acceptată pentru evaluare şi de către Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, agenţia americană pentru alimente şi medicamente.
Unde pot fi folosite testele TeraTube?
Testarea a devenit importantă nu numai în domeniul sanitar, în marile companii sau pentru călătorii, ci şi în şcoli, pentru a le permite elevilor şi profesorilor să reia activitatea fizic, în clase. Astfel, testele TeraTube pot fi folosite inclusiv pentru a permite reînceperea şcolilor, printr-o metodă rapidă, mult mai uşoară. În plus, testele vin ambalate deja individual, iar forma de recoltare este simplă, non-invazivă.
„Acest sistem poate fi implementat şi în vămi, malluri sau în orice loc aglomerat, la evenimente scurte cu număr mare de participanţi, în platourile de filmare, la şcoli. Pentru şcoli, am dezvoltat varianta mobilă, cu două unităţi, copiii suflă şi, când avem toate rezultatele, le trimitem pe adresa de email a şcolii. Rezultatele pozitive pot merge direct către instituţiile responsabile, astfel încât măsurile de izolare, carantinare să se poată lua imediat, nefiind posibilă falsificarea rezultatelor”, a declarat reprezentantul european al companiei BioSafety Technologies, cea care a dezvoltat noua tehnologie de testare.
După finalizarea studiilor clinice şi omologare, testele TeraTube pot ajunge în spitale la fel ca orice altă aparatură de laborator. Cel care face testul nu trebuie să fie cadru medical, spre deosebire de metodele de testare de până acum. În cazul în care rezultatul testării TeraTube indică un pacient pozitiv, producătorul recomandă testarea imediată pentru confirmare, prin metoda PCR.
Capacitatea de testare a fost deseori pusă la încercare în pandemie, mai ales în perioadele de vârf ale valurilor COVID-19, când pacienţii aşteptau şi câteva zile pentru a fi testaţi. Prin inovaţia pusă la dispoziţie de TeraTube, nivelul de testare ar creşte, ceea ce ar ajuta atât pacienţii, cât şi personalul medical.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe