"They (ei/ ele)" a devenit pronume singular non-binar în dicţionarul online Merriam-Webster

"They (ei/ ele, în limba engleză)" a fost recunoscut drept pronume la singular non-binar, în urma utilizării lui frecvente de persoanele care nu se identifică cu genurile feminin şi masculin, dicţionarul Merriam-Webster anunţând modificarea săptămâna aceasta, potrivit theguardian.com

Urmărește
1197 afișări
Imaginea articolului "They (ei/ ele)" a devenit pronume singular non-binar în dicţionarul online Merriam-Webster

"They (ei/ ele)" a devenit pronume singular non-binar în dicţionarul online Merriam-Webster

Publisherul Merriam -Webster a anunţat, săptămâna aceasta, o serie de modificări, adăugând 533 de cuvinte în dicţionarul online pe care îl deţine.

Una dintre modificări constă în faptul că "ei/ ele (they)" este recunoscut drept pronume singular non-binar, după ce utilizarea lui a devenit populară în rândul celor care nu se identifică nici cu persoanele de sex feminin, nici cu cele de sex masculin.

Cu toate acestea, adaptarea pronumelui "ei/ ele (they)" a generat criticile celor care susţin că este "incorectă din punct de vedere gramatical".

Preventiv, cei de la Merriam -Webster au scris pe blogul oficial: "Subliniem că «ei/ ele» a fost folosit frecvent ca pronume singular, începând cu sfârşitul anilor 1300; acceptarea singularului «ei/ ele» oglindeşte evoluţia singularului «tu/ you» din pluralul «voi/ you». Nu ne plângem că singularul «tu/ you» este incorect din punct de vedere gramatical, aproape toată lumea folosindu-l în conversaţiile şi în scrierile informale".

"Merriam - Webster nu încearcă să se situeze în avangarda schimbărilor în limbaj. În ultimele decenii, «ei/ ele» a fost folosit constant la singular în limba engleză, nu este ceva nou", a declarat Emily Brewster, editor al companiei.

Gillian Branstetter, manager al Centrului Naţional pentru Egalitate Transsexuală, a perceput decizia Merriam - Webster ca pe o mişcare potrivită în amplul demers al normalizării identităţilor non-binare: "În ansamblu, locurile de muncă, şcolile şi spitalele recunosc că actualul sistem, ce oferă doar două genuri, nu este potrivit pentru mulţi oameni. Acum, dacă eşti într-un restaurant şi găseşti telefonul unui străin pe masă, nu vei spune că ai găsit telefonul ei sau al lui, ci vei afirma, în engleză, «I found their phone»".

Pronumele "they" a ajuns să fie discutat şi la Hollywood, după ce cântăreţul britanic Sam Smith a anunţat că se declară oficial non-binar, explicând că nu se simte "nici bărbat, nici femeie, ci undeva între".

Smith se alătură astfel unui număr în creştere de vedete care s-au declarat non-binare, precum Jill Soloway, creatorul premiat cu Emmy al serialului cu tematica transgender "Transparent", şi Asia Kate Dillon, artist al seriei "Billions".

Lexicografi şi lingvişti sprijină iniţiativa de a utiliza pronumele "they" la singular. American Dialect Society a ales pronumele "it" drept cuvântul anului 2015.

Taguri:
they,
dicţionar,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici