- Home
- Life-Inedit
- (04.12.2020, 15:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţigara are o alternativă mai puţin nocivă pentru fumători. Opinia vicepreşedintelui Asociaţiei Europene de Cardiologie
- Renunţarea la fumat este singura şi cea mai bună cale de a reduce riscurile la care sunt expuşi fumătorii, activi sau pasivi, spun specialiştii
- Dar până la atingerea acestui ţel e o cale lungă şi anevoioasă pentru cei care chiar nu pot renunţa la acest obicei.
- Fumătorii asociază „lăsatul de fumat” cu un stres psihologic major.
- În caz de dependenţă, prof. Petar M. Seferović, doctor în medicină, confirmă că încălzirea tutunului şi nu arderea lui reduce efectele nocive cu până la 90%.
Urmărește
4160 afișări
Ţigara are o alternativă mai puţin nocivă pentru fumători. Opinia vicepreşedintelui Asociaţiei Europene de Cardiologie
Se preconizează că în 2025 vor fi peste un miliard de fumători în toată lumea.
În ciuda campaniilor OMS de atenţioare că fumatul provoacă multe afecţiuni grave şi chiar letale, marea majoritate a fumătorilor adulţi continuă să fumeze. Iar acest obicei provoacă aproximativ 6 milioane de decese anual la nivel mondial.
De aceea, oamenii de ştiinţă şi alte categorii de experţi au căutat în ultimele decenii soluţii alternative pentru fumat, care să fie chiar şi un pic mai puţin nocive pentru sănătatea celor care nu pot renunţa la tutun, dar şi a anturajului lor, adică a acelor persoane care sunt expuse involuntar la fumul de ţigară ca urmare a aşa-zisului „fumat pasiv”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Prof. Petar M. Seferović, doctor în medicină şi vicepreşedinte al Asociaţiei Europene de Cardiologie, a afirmat că încălzirea tutunului, în loc de arderea acestuia, reduce efectele nocive cu până la 90%.
Iată cum explică profesorul Seferović rezultatele noilor cercetări: „Ca urmare a cooperării cu Philip Morris şi cunoscând rezultatele studiilor anterioare, am constatat că efectele nocive ale fumatului pot fi reduse, cu condiţia ca ţigările să fie înlocuite cu alternative, dispozitive de eliberare a nicotinei, care doar încălzesc tutunul, nu îl ard. Astfel, efectele nocive ale tutunului sunt reduse într-o măsură semnificativă, fumătorul are senzaţia senzorială dorită, iar ritualul fumatului se păstrează.”
Apoi detaliază: „Tutunul începe să ardă la o temperatură de aproximativ 400°C, iar arderea completă are loc la o temperatură de peste 600°C şi fumul generat astfel conţine un amestec complex de peste 6.000 de compuşi chimici, dintre care peste 100 sunt nocivi. Dacă încălzirea tutunului se realizează la o temperatură de până la 400°C, are loc un proces de evacuare, distilare şi generare de aerosoli prin încălzire. Aerosolii eliberaţi conţin o cantitate de substanţe nocive semnificativ mai mică, cu până la 90%.”
Profesorul s-a referit şi la faptul că Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a autorizat recent comercializarea dispozitivului IQOS ca produs cu risc modificat.
Decizia FDA arată că dispozitivele IQOS încălzesc, nu ard tutunul, ceea ce reduce în mod semnificativ cantitatea de substanţe nocive din aerosoli şi, astfel, riscul implicat de efectele dăunătoare ale fumatului.
Prof. Petar M. Seferović, doctor în medicină, FESC, FACC, profesor la Facultatea de Medicină din Belgrad şi membru al Academiei Sârbe de Ştiinţe şi Arte (SANU) şi, în acelaşi timp, vicepreşedinte al Asociaţiei Europene de Cardiologie, preşedinte al Asociaţiei pentru afecţiuni cardiologice din Serbia şi, din 2018, preşedinte al Societăţii Europene pentru Insuficienţă Cardiacă (2018-2020).
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36