- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (25.02.2014, 18:28)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Timbrele dedicate actorului Charlton Heston generează polemici în Statele Unite
Includerea actorului Charlton Heston pe lista de legende hollywoodiene care vor fi comemorate de Poşta americană printr-o serie specială de timbre în 2014 a stârnit numeroase controverse, din cauza angajamentului actorului faţă de cauzele promovate de National Rifle Association (NRA).
Urmărește
256 afișări
Charlton Heston (Imagine: Hepta)
Această organizaţie militează pentru dreptul cetăţenilor americani de a deţine arme de foc, informează lefigaro.fr.
Poşta americană a lansat o serie de timbre, "Legends of Hollywood" ("Legendele Hollywoodului"), şi prevede să emită în cadrul acestei serii, în 2014, un timbru dedicat actorului Charlton Heston (1923-2008). Actorul, care sub bagheta regizorală a lui Cecil B. DeMille l-a interpretat pe Moise în "Cele zece porunci", dar şi pe Ben-Hur în filmul omonim, fără a uita filmul vizionar "Hrana verde" al lui Richard Fleischer, părea că va avea un loc binemeritat pe plicurile americane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
În momentul în care lista cu personalităţi ale căror portrete vor decora începând din 2014 timbrele din Statele Unite a fost dezvăluită de publicaţia The Washington Post, cei care fac lobby în anumite cercuri liberale s-au declarat imediat indignaţi de prezenţa în această serie filatelică dedicată starurilor hollywoodiene a lui Charlton Heston, care a militat în mod public pentru dreptul americanilor de a deţine arme de foc.
Surprins de amploarea controversei, Roy Betts, purtătorul de cuvânt al Poştei americane, a dat publicităţii un comunicat oficial în care această instituţie precizează că "nimic nu a fost încă decis şi că selecţia nu este definitivă".
Protagonistul din "Planeta maimuţelor" ar avea însă toate motivele de a se alătura, în cutiile poştale, unei galerii de actori de legendă: Judy Garland, eroina din "S-a născut o stea", James Stewart, protagonistul din "Omul care ştia prea multe/ The Man Who Knew Too Much", şi strălucitoarea Marilyn Monroe din "Unora le place jazz-ul".
Deşi Charlton Heston este cunoscut pentru interpretarea unor mari figuri istorice transpuse pe marele ecran - de la Moise din "Cele zece porunci" la Michelangelo din "Agonie şi extaz" şi Ioan Botezătorul din "Viaţa lui Iisus/ The Greatest Story Ever Told" -, actorul a inflamat spiritele vremii, în viaţa reală, în calitate de preşedinte al NRA între 1998 şi 2003. Această funcţie i-a adus de altfel şi o scenă memorabilă în documentarul "Cântec pentru un masacru/ Bowling for Colombine", de Michael Moore, premiat cu Oscar în 2003 şi cu un premiu special la Cannes în 2002.
Charlton Heston, decedat la vârsta de 84 de ani în 2008, avea însă şi o doză substanţială de autoironie: "Am jucat rolurile a trei preşedinţi, trei sfinţi şi trei genii. Dacă asta nu mi-a cauzat nicio problemă de ego, atunci cu siguranţă nici nu m-a transformat".
Poşta americană a vorbit la rândul său despre includerea lui Charlton Heston în acest proiect filatelic, evocând modestia actorului: "Era renumit pentru faptul că vorbea cu modestie despre munca lui, explicându-şi succesul prin talentul regizorilor cu care a colaborat".
În cei peste 50 de ani de carieră, actorul a jucat în aproximativ 60 de filme, în care s-a făcut remarcat prin personaje istorice, dar s-a dedicat şi teatrului.
Charlton Heston, pe numele său real John Charles Carter, s-a născut pe 4 octombrie 1923, la Evanston (Illinois). A debutat la radio şi pe scena de teatru, a urmat cursurile de artă dramatică la North Western University şi a luptat în armata aeriană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În 1945 şi-a încercat norocul pe Broadway. Actorul cu ochi albaştri şi trup atletic a debutat în 1947, în "Antoniu şi Cleopatra", apoi a jucat într-o adaptare pentru televiziune a piesei "Iulius Cesar" (1948), care l-a făcut cunoscut la Hollywood.
În 1950, Heston a jucat rolul principal în "Oraşul întunecat", de William Dieterle. Cecil B. De Mille l-a angajat apoi pentru "Cel mai mare spectacol" (1951), premiat cu Oscar.
În anii '50, Heston a jucat într-o serie de filme istorice şi SF, precum Cele zece porunci", de Cecil B. De Mille (1956) şi "Ben-Hur" (1959), de William Wyler, pentru care a luat un premiu Oscar. Alături de aceste filme se mai numără "Ruby Gentry" de King Vidor (1952), "Stigmatul răului" de Orson Welles (1958), "Cidul" de Anthony Mann (1961), "Planeta maimuţelor" (Franklin F. Schaffner, 1968).
Fiind de părere că rolurile shakespeariene sunt cele care îi aduc cele mai multe recompense, actorul, care a jucat alături de Sophia Loren şi Ava Gardner, şi a urcat pe scena de teatru ori de câte ori i-a permis timpul.
Tentat de regie, actorul a realizat "Antoniu şi Cleopatra" (1971) şi "Mother Lode" (1982).
După ce a fost ales în şase reprize preşedinte al Sindicatului Actorilor de la Hollywood (SAG), Heston a asigurat conducerea Institutului American de Film.
Cunoscut pentru ideile sale conservatoare, mai ales împotriva avortului, actorul a deţinut, în perioada 1998 - 2003, şi funcţia de preşedinte al National Rifle Association, consacrându-se apărării controversatului drept de deţinere a armelor de foc de către persoanele private din SUA.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul