Timpul trece mai repede acum decât în orice moment din ultimii 50 de ani. Ce se întâmplă cu Pământul şi ce spun oamenii de stiinţă

  • Ceasurile atomice înregistrează cu precizie cât de lungă este fiecare zi la nivel de milisecundă.
  • Timpul trece mai repede acum decât în orice moment din ultima jumătate de secol, arată datele oficiale.
  • La 19 iulie 2020, ziua a fost cu 1,4602 milisecunde, cea mai scurtă zi de când au început înregistrările.
Urmărește
124933 afișări
Imaginea articolului Timpul trece mai repede acum decât în orice moment din ultimii 50 de ani. Ce se întâmplă cu Pământul şi ce spun oamenii de stiinţă
Timpul trece mai repede acum decât în orice moment din ultima jumătate de secol, arată datele oficiale, notează Daily Mail.
 
Rotaţia Pământului este mai rapidă decât în mod normal şi, ca rezultat, ziua este în prezent tot mai scurtă.
 
Oamenii de ştiinţă discută acum dacă să şteargă o secundă din timp pentru a explica schimbarea şi să readucă trecerea precisă a timpului înapoi cu rotaţia Pământului.
 
În timp ce adăugarea aşa-numitei „secunde de salt negativ” nu a mai fost făcută până acum, au fost adăugate în total 27 de „secunde de salt” din anii 1970, pentru a menţine timpul atomic în concordanţă cu timpul solar.
 
Acest lucru se datorează faptului că, de zeci de ani, Pământul a avut nevoie de puţin mai mult de 24 de ore pentru a finaliza o rotaţie, dar de anul trecut acest lucru s-a schimbat.
 
Din anii 1960, ceasurile atomice păstrează înregistrări ultra-precise ale lungimii zilei şi au constatat că, în ultimii 50 de ani, Pământul a luat o fracţiune mai mică de 24 de ore (86.400 de secunde) pentru a finaliza o rotaţie.
 
Cu toate acestea, la mijlocul anului 2020, această tendinţă de lungă durată a fost inversată, iar zilele sunt acum în mod regulat mai scurte de 86.400 de secunde.
 
La 19 iulie 2020, ziua a fost cu 1,4602 milisecunde, cea mai scurtă zi de când au început înregistrările.
 
Înainte de 2020, cea mai scurtă zi a fost în 2005, dar acest record a fost spulberat de 28 de ori în ultimele 12 luni.
 
În medie, zilele trec acum cu 0,5 secunde mai repede.
 
Această pierdere diminuată de timp este detectabilă doar la nivel atomic, dar are implicaţii de amploare.
 
Sateliţii şi echipamentele de comunicaţii se bazează pe adevăratul timp aliniat cu timpul solar, care este determinat de poziţiile stelelor, lunii şi soarelui.
 
Pentru a menţine intactă această relaţie armonioasă, experţii de la Serviciul Internaţional de Rotire a Pământului cu sediul la Paris au adăugat anterior secunde în plus.
 
Acest lucru s-a întâmplat de 27 de ori începând cu anii 70, ultimul fiind în ajunul Anului Nou 2016.
 
Deoarece Pământul a încetinit în mod constant şi nu şi-a accelerat rotaţia, nu a existat niciodată o necesitate de a adăuga un salt negativ secundar.
 
„Este cu siguranţă corect că Pământul se roteşte mai repede acum decât oricând în ultimii 50 de ani. Este foarte posibil să fie necesară o secundă de salt negativă dacă rata de rotaţie a Pământului creşte în continuare, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla,” a declarat pentru The Telegraph Peter Whibberley, cercetător principal al Laboratorului Naţional de Fizică.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici