Toboşarul premiat cu Grammy, colaborator al lui Elvis Presley şi Frank Sinatra, a murit

Hal Blaine, toboşar premiat cu Grammy, devenit cunoscut pentru contribuţia la celebre piese ale lui Elvis Presley, Barbra Streisand şi Frank Sinatra, a murit la vârsta de 90 de ani, relatează Associated Press.

Urmărește
290 afișări
Imaginea articolului Toboşarul premiat cu Grammy, colaborator al lui Elvis Presley şi Frank Sinatra, a murit

Toboşarul premiat cu Grammy, colaborator al lui Elvis Presley şi Frank Sinatra, a murit

Hal Blaine a decedat în locuinţa sa din Palm Springs, din cauze naturale. Anunţul a fost confirmat de ginerele său, Andy Johnson.

Printre cele mai cunoscute piese pe care şi-a pus amprenta se numără "Return To Sender", a lui Elvis Presley, "Strangers In The Night", a lui Frank Sinatra, "The Way We Were," a Barbrei Streisand, "Good Vibrations", a The Beach Boys, "Be My Baby", a The Ronettes, şi "Bridge Over Troubled Water", a Simon & Garfunkel.

Deşi numele său nu era cunoscut publicului larg, el era apreciat pentru contribuţiile sale muzicale, fapt recunoscut atât de specialişti, cât şi de colegi din industrie.

Bateristul a fost parte a trupei de studio din Los Angeles "The Wrecking Crew", alături de clăparul Leon Russell, basista Carol Kaye şi chitaristul Tommy Tedesco. El s-a remarcat printr-o virtuozitate obţinută prin multă muncă şi adaptabilitate, fapt ce i-a permis să se interpreteze, cu uşurinţă, creaţii din variate genuri muzicale. Conform Rock'n'Roll Hall of Fame, Blaine a contribuit muzical la aproximativ 40 de hituri care s-au clasat pe locul întâi şi 150 de piese care au ajuns în Top 10. Unele surse afirmă că el a cântat la tobe pentru orchestraţia a 35.000 de piese, dar Blaine considera că numărul adevărat ar fi, de fapt, în jur de 6.000.

În 2000, numele lui a fost introdus în Rock'n'Roll Hall of Fame, iar, în 2018, a primit un premiu Grammy pentru întreaga activitate.

A influenţat atât muzicieni din anii 1960 - 1970, cât şi mai tineri. Jon "Bermuda" Schwartz, care cântă la tobe pentru formaţia lui "Weird Al" Yankovic, a spus ca acesta a fost "o comoară". Max Weinberg de la E Street Band, trupa care cântă alături de Bruce Springsteen, l-a descris pe Blaine ca fiind una dintre influenţele sale.

Brian Wilson, solistul The Beach Boys, a declarat, printr-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare online Twitter, că Hal Blaine "a fost un muzician şi un prieten atât de bun" şi "cel mai bun baterist din toate timpurile". El a mai spus că succesul trupei se datorează, în mare parte, şi lui.

Nancy Sinatra, fiica legendarului Frank Sinatra, i-a urat "Drum bun" într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare online Instagram. Acesta a fost însoţit de o poză în care Blaine era în fundal, în timp ce ea cânta.

Fiu al unor imigranţi evrei, pe numele său real Harold Simon Belsky, Hal Blaine a început să fie interesat de tobe încă de la o vârstă fragedă. La 8 ani, acesta ajunsese să folosească, în locul beţelor, nişte cuie de lemn pe care le-a desprins dintr-un scaun. La 20 de ani ajunsese deja profesionist, iar, în câţiva ani, a trecut de la jazz la rock. Cariera sa ar fi putut fi pusă în pericol în anii 1960, când folosirea muzicienilor de studio a ajuns în centrul unui scandal. Atunci s-a descoperit că trupa americană The Monkeys, care avea şi propria emisiune TV, nu ar fi cântat pe propriile înregistrări. Însă Blaine, care a colaborat cu aceştia, a ştiut că majoritatea formaţiilor cunoscute pe atunci aveau nevoie de serviciile lui şi ale altor artişti care aveau aceeaşi statut cu el. El a devenit prieten cu mulţi dintre muzicienii cu care a colaborat, printre care se numără şi Dennis Wilson, bateristul The Beach Boys.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici