- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (25.11.2013, 16:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tokyo, locul unde au loc două cutremure de 6 grade pe scara Richter în fiecare oră. Cum funcţionează simulatorul de seisme
Peste 50.000 de cutremure au loc în fiecare zi, în lume. Tokyo are parte de mişcări minore zilnic, iar Japonia a suferit peste 60 de seisme majore în istorie. Centrul de Simulare a Cutremurelor din capitala niponă declanşează câte două seisme artificiale de 6.2 grade pe scara Richter în fiecare oră, gratis, cu scopul de a educa populaţia şi de a limita pagubele în cazul unei catastrofe.
Urmărește
3993 afișări
Locul unde au loc două cutremure de 6 grade pe scara Richter în fiecare oră (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Japonia are parte de seisme minore zilnic şi a fost lovită de peste 60 de cutremure majore în istorie, culminând cu cel din 2011, din regiunea Tohoku, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter şi a provocat moartea a 16.000 de persoane. Din acest motiv, în mai multe oraşe japoneze au apărut centre de prevenţie a dezastrelor, simulatoare şi muzee seismice, al căror rol este de a educa populaţia şi de a limita pagubele cauzate de mişcările tectonice, anunţă cnn.com.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Japonia este cunoscută pentru obiceiurile şi atracţiile ieşite din comun pentru occidentali, acolo regăsindu-se singurul muzeul al tăiţeilor din lume, sau muzeul viermilor intestinali. În ultima vreme însă, muzeele şi centrele de informare legate de seismele dese şi puternice din ţara asiatică au devenit comune. În Tokyo, pompierii au deschis un simulator de cutremure, situat la etajul 4 al staţiei de pompieri Ikebukuro.
Un sistem computerizat imită senzaţiile trăite în timpul unui cutremur de 6.2 grade pe scara Richter. Sistemul, care simulează câte două seisme pe oră, este deschis publicului, iar accesul este gratuit. "Locuitorii din Tokyo sunt nevoiţi să urmeze cursuri care să le îmbunătăţească pregătirea şi reacţiile în cazul unui dezastru", spune instructorul.
Participanţii iau loc la masă într-un apartament japonez tipic. La apăsarea unui buton, camera începe să se mişte. Cursanţii sunt învăţaţi să oprească alimentarea cu gaze şi să deschidă uşa de la intrare. Abia apoi participanţii trebuie să ia o pernă cu care să-şi protejeze capul şi să se adăpostească, de preferat sub masă. Pereţii vibrează, podeaua se mişcă, o bibliotecă se desprinde din perete şi cade în timp ce pe geam, imagini video dau impresia că oraşul se distruge.
Cursul continuă cu o vizionare a unor filmări de la cutremurul din 1995, din Kobe. Centrul are şi o expoziţie permanentă legată de cutremurul din 1923, care a provocat moartea a 74.000 de persoane în primele şapte secunde. Instructorii predau şi lecţii de stingere a incendiilor şi sfaturi pentru evacuarea în regim de urgenţă, de multe ori necesară în cazul unui seism.
Există centre similare în Tachikawa şi în Honjo şi muzee sau alte clădiri strâns legate de seisme, pe tot întinsul ţării. "Trebuie să fim pregătiţi în orice moment", spune instructorul. "Cutremurul din Kobe, spre exemplu, a fost o catastrofă uriaşă pentru noi", adaugă el.
Japonia are parte de mişcări minore ale pământului zilnic şi, de-a lungul timpului, s-a confruntat cu seisme devastatoare. Cutremurul din 1923, spre exemplu, a provocat moartea a 140.000 de persoane, fiind cel mai puternic din Japonia până la cel din Tohoku, din 2011, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.
"Lumea e interesată să înveţe şi avem tot felul de participanţi, de la copii, până la bătrâni. Unora le place, li se pare distractiv şi revin de mai multe ori", spune instructorul. "Vor fi pregătiţi în cazul unui cutremur real, dar nu va fi la fel de plăcut. Cele reale nu sunt niciodată distractive", adaugă el.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est