- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (25.11.2013, 16:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tokyo, locul unde au loc două cutremure de 6 grade pe scara Richter în fiecare oră. Cum funcţionează simulatorul de seisme
Peste 50.000 de cutremure au loc în fiecare zi, în lume. Tokyo are parte de mişcări minore zilnic, iar Japonia a suferit peste 60 de seisme majore în istorie. Centrul de Simulare a Cutremurelor din capitala niponă declanşează câte două seisme artificiale de 6.2 grade pe scara Richter în fiecare oră, gratis, cu scopul de a educa populaţia şi de a limita pagubele în cazul unei catastrofe.
Urmărește
3997 afișări
Locul unde au loc două cutremure de 6 grade pe scara Richter în fiecare oră (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Japonia are parte de seisme minore zilnic şi a fost lovită de peste 60 de cutremure majore în istorie, culminând cu cel din 2011, din regiunea Tohoku, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter şi a provocat moartea a 16.000 de persoane. Din acest motiv, în mai multe oraşe japoneze au apărut centre de prevenţie a dezastrelor, simulatoare şi muzee seismice, al căror rol este de a educa populaţia şi de a limita pagubele cauzate de mişcările tectonice, anunţă cnn.com.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Japonia este cunoscută pentru obiceiurile şi atracţiile ieşite din comun pentru occidentali, acolo regăsindu-se singurul muzeul al tăiţeilor din lume, sau muzeul viermilor intestinali. În ultima vreme însă, muzeele şi centrele de informare legate de seismele dese şi puternice din ţara asiatică au devenit comune. În Tokyo, pompierii au deschis un simulator de cutremure, situat la etajul 4 al staţiei de pompieri Ikebukuro.
Un sistem computerizat imită senzaţiile trăite în timpul unui cutremur de 6.2 grade pe scara Richter. Sistemul, care simulează câte două seisme pe oră, este deschis publicului, iar accesul este gratuit. "Locuitorii din Tokyo sunt nevoiţi să urmeze cursuri care să le îmbunătăţească pregătirea şi reacţiile în cazul unui dezastru", spune instructorul.
Participanţii iau loc la masă într-un apartament japonez tipic. La apăsarea unui buton, camera începe să se mişte. Cursanţii sunt învăţaţi să oprească alimentarea cu gaze şi să deschidă uşa de la intrare. Abia apoi participanţii trebuie să ia o pernă cu care să-şi protejeze capul şi să se adăpostească, de preferat sub masă. Pereţii vibrează, podeaua se mişcă, o bibliotecă se desprinde din perete şi cade în timp ce pe geam, imagini video dau impresia că oraşul se distruge.
Cursul continuă cu o vizionare a unor filmări de la cutremurul din 1995, din Kobe. Centrul are şi o expoziţie permanentă legată de cutremurul din 1923, care a provocat moartea a 74.000 de persoane în primele şapte secunde. Instructorii predau şi lecţii de stingere a incendiilor şi sfaturi pentru evacuarea în regim de urgenţă, de multe ori necesară în cazul unui seism.
Există centre similare în Tachikawa şi în Honjo şi muzee sau alte clădiri strâns legate de seisme, pe tot întinsul ţării. "Trebuie să fim pregătiţi în orice moment", spune instructorul. "Cutremurul din Kobe, spre exemplu, a fost o catastrofă uriaşă pentru noi", adaugă el.
Japonia are parte de mişcări minore ale pământului zilnic şi, de-a lungul timpului, s-a confruntat cu seisme devastatoare. Cutremurul din 1923, spre exemplu, a provocat moartea a 140.000 de persoane, fiind cel mai puternic din Japonia până la cel din Tohoku, din 2011, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.
"Lumea e interesată să înveţe şi avem tot felul de participanţi, de la copii, până la bătrâni. Unora le place, li se pare distractiv şi revin de mai multe ori", spune instructorul. "Vor fi pregătiţi în cazul unui cutremur real, dar nu va fi la fel de plăcut. Cele reale nu sunt niciodată distractive", adaugă el.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36