Tom Cruise, desfiinţat de criticii de film germani (Video)

Criticii de film germani au desfiinţat pur şi simplu prestaţia lui Tom Cruise din filmul "Operaţiunea Valkyrie", unde joacă rolul ofiţerului nazist care a organizat un atentat împotriva lui Hitler, încă înainte de lansarea oficială în Germania a producţiei, programată pentru marţi.

Urmărește
649 afișări
Imaginea articolului Tom Cruise, desfiinţat de criticii de film germani (Video)

Tom Cruise, desfiinţat de criticii de film germani (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Valkyrie" a fost unul dintre cele mai aşteptate filme în Germania, în această iarnă, pentru că personajul principal, eroul local Claus Schenk Graf von Stauffenberg, aristocratul prusac care a îndrăznit să organizeze un atentat la viaţa lui Hitler, este interpretat de Cruise şi pentru că în timpul filmărilor au apărut mai multe controverse.

Deşi criticii de film germani nu şi-au făcut iluzii în privinţa interpretării lui Cruise, aceştia au declarat că până şi aceste aşteptări modeste au fost înşelate.

"Cruise formează centrul plat şi lipsit de orice expresie al acestui film, în jurul căruia intriga şi ceilalţi actori din distribuţie pălesc asemenea unui spectru şi asta nu din cauza bandajului pe care Stauffenberg, rănit, îl poartă pe un ochi", a declarat Jan Schulz-Ojala, critic de film al cotidianului berlinez Taggesspiegel.

"Eforturile celorlalţi actori par aproape groteşti, ca şi prestaţia cu chipul împietrit a starului din film (Tom Cruise, n.r.)", a adăugat Schulz-Ojala.

Cruise îl interpretează pe ofiţerul nazist Stauffenberg, care a pus o bombă sub biroul lui Hitler din cartierul central al acestuia din Prusia de Est, pe 20 iulie 1944, într-o încercare eşuată de a încheia un război dezastruos.

Hitler a scăpat din acest atentat doar cu câteva răni superficiale, deoarece servieta care conţinea explozibilul a fost mutată în spatele unui picior masiv al unei mese de stejar, care a amortizat impactul.

Stauffenberg şi ceilalţi conspiratori au fost prinşi şi executaţi, devenind astfel martirii Rezistenţei germane, a căror amintire a fost viu păstrată în conştiinţa poporului german, în anii de după război.

Unul dintre urmaşii lui Stauffenberg a declarat că Tom Cruise a fost "prea rigid, prea scund şi prea mărginit" pentru a-l interpreta pe adevăratul conspirator. "Tom Cruise pare extrem de precaut, aproape ca şi cum i-ar fi fost frică să joace acest rol. A încercat să pară elegant, dar nu a reuşit decât să fie extrem de rigid", a declarat Franz von Stauffenberg pentru publicaţia Welt am Sonntag. "Nu pare deloc convingător în rol şi, mai presus de toate, nu este deloc suficient de carismatic. În general, pare mult prea mic", a concluzionat Franz von Stauffenberg.

Producătorii filmului "Operaţiunea Valkyrie" au întâmpinat o anumită rezistenţă când au încercat să filmeze în Germania, din cauza apartenenţei lui Cruise la biserica scientologică, care este considerată în Germania drept o sectă periculoasă. Autorităţile au refuzat iniţial să acorde producătorilor germani permisiunea de a filma la Bendlerblock, complexul de clădiri din Berlin în care operaţiunea Valkyrie a fost plănuită şi unde Stauffenberg şi ceilalţi conspiratori au fost executaţi.

Autorităţile germane şi-au dat acordul până la urmă, după ce o serie de personalităţi au vorbit despre potenţialul turistic reprezentat de imaginea clădirii Bendlerblock şi de rolul jucat de aceasta într-un film despre eroul local care a îndrăznit să încerce să doboare regimul nazist.

"Dacă citeşti cronicile din America... înţelegi mai uşor cât de mare este riscul pe care o vedetă de la Hollywood şi-l asumă atunci când poartă uniforma Wehrmacht-ului şi când îşi ridică braţul pentru salutul «Heil Hitler»", au scris criticii publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonnstagstzeitung.

"Ţinând cont de cât de multe lucruri a fost acuzat acest film şi în cât de multe feluri el ar fi putut fi ratat, aproape că putem să îl considerăm un triumf", a scris respectatul cotidian Sueddeutsche Zeitung.

Ministrul culturii din Germania, Bernd Neumann, a declarat că filmul reprezintă "o tentativă reuşită de descriere a unui capitol din istoria Germaniei, puţin cunoscut în străinătate, care de acum înainte a devenit cunoscut de toată lumea". Autorităţile din Berlin au sponsorizat filmările pentru această producţie cu suma de 4,8 milioane de euro.

Un politician conservator nu a fost de acord să ţină sub tăcere chestiunea scientologică, cerând boicotarea premierei filmului, din cauza apartenenţei lui Cruise la această "sectă", printr-o scrisoare adresată celorlalţi deputaţi, a anunţat cotidianul Die Welt.

Acest politician, Michael Brand, a declarat că Stauffenberg a fost "o figură emblematică recunoscută pe plan mondial, simbolizând lupta împotriva totalitarismului nazist", în timp ce Cruise este "o figură marcantă într-o organizaţie totalitară şi antidemocratică".

Filmul "Operaţiunea Valkyrie" a avut parte de critici contradictorii şi în Statele Unite, dar a avut succes de casă, obţinând încasări de 72 de milioane de dolari de la lansarea lui, în decembrie 2008.

Citeşte şi:

Tom Cruise îşi dorea în copilărie să îl ucidă pe Hitler (Video)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici