"Toni Erdmann", o comedie filmată la Bucureşti, pe lista scurtă pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar. Ce s-a întâmplat cu "Sierenevada" lui Cristi Puiu

"Toni Erdmann", filmul regizoarei Maren Ade şi coprodus de Ada Solomon prin Hi Film-România, a prins nominalizarea pentru Oscarul din 2017. Toni Erdmann este recent, printre altele, câştigător al trofeului Lux Film Prize al Parlamentului European. Nominalizarea României nu s-a calificat în short list Oscar.

Urmărește
880 afișări
Imaginea articolului "Toni Erdmann", o comedie filmată la Bucureşti, pe lista scurtă pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar. Ce s-a întâmplat cu "Sierenevada" lui Cristi Puiu

"Toni Erdmann", pe lista scurtă pentru Oscar, film străin. "Sierenevada" lui Cristi Puiu nu s-a calificat (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

“Toni Erdmann” a fost proiectat în premieră mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atât presa de specialitate, cât şi spectatorii, fiind filmul cel mai apreciat de critici şi jurnalişti. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or.

“Toni Erdmann” spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiicei sale, Ines, o femeie de carieră serioasă, care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti.

Winfried o vede rar pe fiica lui, Ines, cea care este prinsă cu jobul ei. Profesorul de muzică, rămas brusc fără elevi, se hotărăşte să-i facă o vizită-surpriză. Decizia este problematică, fiindcă Ines, o femeie de carieră serioasă, lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti. Schimbarea geografică nu-i ajută pe cei doi să se înţeleagă mai bine. Lui Winfried, mereu pus pe glume, îi place să-şi enerveze fiica cu farse răsuflate. Micile lui înţepături la adresa vieţii ei marcate de rutină, şedinţe lungi, baruri de hotel şi rapoarte de performanţă, sunt şi mai rele. Tatăl şi fiica ajung într-un impas, iar Winfried acceptă să se întoarcă acasă, în Germania. Aici îşi face intrarea epatantul „Toni Erdmann”: alter-ego-ul cu vorbă dulce al lui Winfried. Deghizat cu un costum penibil, o perucă ciudată şi o proteză dentară şi mai ciudată, Toni dă buzna în viaţa profesională a lui Ines, dându-se drept antrenorul de life-coaching al directorului ei. Sub masca lui Toni, Winfried e mai îndrăzneţ şi lipsit de reţineri, dar Ines îi ţine piept. Cu cât mai tare se ciocnesc, cu atât se apropie mai tare. În mijlocul nebuniei, Ines începe să-şi dea seama că tatăl ei cel excentric merită poate, totuşi, un loc în viaţa ei.

Din distribuţia filmului fac parte Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol, Ozana Oancea, Cezara Dafinescu şi Victoria Cociaş.

“Toni Erdmann” este o producţie Komplizen Film în coproducţie cu coop99, knm, Missing Link Films, SWR/WDR/ARTE, cu sprijinul Film und Medienstiftung NRW, Eurimages, Deutscher Filmförderfonds, Filmförderungsanstalt, Medienboard Berlin-Brandenburg, Federal Government Representative for Culture and Media, Austrian Film Institute, Filmlocation Austria, Filmförderung Hamburg-Schleswig Holstein, Filmfernsehfonds Bayern and Media şi cu sprijinul Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.

“Toni Erdmann” este distribuit, din 21 octombrie 2016, în cinematografele România de microFILM.

Trailer oficial:

aa

Pagină oficială de Facebook a filmului poate fi consultată aici.

Iată lista în întregime a nominalizărilor short list Oscar pentru cel mai bun film străin:

Australia, Tanna, regizori: Bentley Dean, Martin Butler

Canada, It’s Only the End of the World, regizor: Xavier Dolan

Danemarca, Land of Mine, regizor: Martin Zandvliet

Germania, Toni Erdmann, regizor: Maren Ade

Iran, The Salesman, regizor: Asghar Farhadi

Norvegia, The King’s Choice, regizor: Erik Poppe

Rusia, Paradise, regia:Andrei Konchalovsky.

Suedia, A Man Called Ove, regia:Hannes Holm

Elveţia, My Life as a Zucchini, regia: Claude Barras

Mai multe informaţii se găsesc aici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici