Tony Curtis a murit la vârsta de 85 de ani

Actorul american Tony Curtis, în vârstă de 85 de ani, a murit în noaptea de miercuri spre joi în reşedinţa sa din Las Vegas, în urma unui stop cardiac, informează bbc.co.uk.

Urmărește
1148 afișări
Imaginea articolului Tony Curtis a murit la vârsta de 85 de ani

Tony Curtis a murit la vârsta de 85 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actorul american, starul din filmul "Unora le place jazz-ul/ Some Like It Hot", suferea în ultimii ani de bronhopneumopatie obstructivă cronică.

Tony Curtis s-a aflat la un pas de moarte în decembrie 2006, din cauza unei pneumonii galopante şi a petrecut câteva zile în comă. În ultimii ani, actorul putea să meargă doar pe distanţe scurte şi se deplasa de obicei cu ajutorul unui scaun cu rotile.

Născut într-o familie de imigranţi evrei de origine maghiară, Tony Curtis, al cărui nume real a fost Bernard Schwartz, a avut parte de o copilărie extrem de dificilă în cartierul Bronx din New York şi a petrecut un an, într-un orfelinat, împreună cu fratele său mai mic, Julius, deoarece părinţii lor erau prea săraci ca să îi hrănească.

Tony Curtis a luptat în marina americană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar după terminarea războiului a urmat cursurile de actorie organizate la The New School din New York la clasa regizorului german Erwin Piscator.

În 1948 s-a mutat la Hollywood, iar la vârsta de 23 de ani a semnat primul său contract cu studiourile Universal Pictures. Tony Curtis şi-a făcut debutul pe marile ecrane în lungmetrajul "Criss Cross" din 1949, însă abia la jumătatea anilor '50 s-a făcut remarcat şi a devenit "noua stea de la Hollywood", graţie rolurilor din "Sweet Smell of Success" (1957) şi mai ales din "Lanţul/ The Defiant Ones" (1958), în care a jucat alături de Sidney Poitiers, acest rol aducându-i de altfel o nominalizare la premiile Oscar.

Tony Curtis a jucat în peste 140 de filme, remarcându-se în dramele "Spartacus" (1960), "The Outsider" (1961) şi "Strangulatorul din Boston/ The Boston Strangler" (1968), însă rolul care l-a făcut celebru a fost cel din comedia "Unora le place jazz-ul/ Some Like It Hot" (1959), în care a jucat alături de Marilyn Monroe şi de Jack Lemmon. În anul 2000, membrii Institutului American de Film au desemnat acest film clasic drept cea mai bună comedie americană din toate timpurile.

Tony Curtis a colaborat şi la numeroase emisiuni de televiziune, asigurând vocea personajului "Stony Curtis" din popularul serial de desene animate "Familia Flintstone" la începutul anilor '60. În anii '70, Tony Curtis a colaborat cu fostul James Bond, actorul Roger Moore, în serialul TV "The Persuaders!", jucând ulterior în alte două seriale americane - "MCCoy" şi "Vega$".

Începând din anii '80, actorul a decis să joace tot mai rar în proiecte cinematografice şi de televiziune, preferând să devină pictor. Operele sale suprarealiste au avut mare succes, la mijlocul anilor '80 fiecare dintre tablourile semnate de Tony Curtis vânzându-se cu cel puţin 25.000 de dolari. Pictura sa "The Red Table" a fost expusă în anul 2007 în renumitul Metropolitam Museum of Art din New York.

Tony Curtis a fost recompensat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 1995 a primit distincţia culturală franceză Ordinul Artelor şi Literelor. Actorul a fost nominalizat la premiile Emmy şi a câştigat două Globuri de Aur, în 1958 şi 1961.

Tony Curtis a apărut pe coperta albumului "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club" al trupei The Beatles, iar în 2004 a primit Camera d'Or pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Berlin.

Ultimul său rol a fost cel din drama "David & Fatima" din 2008, în care a jucat alături de un alt câştigător de Oscar, actorul Martin Landau.

Tony Curtis a fost căsătorit de cinci ori şi a avut o aventură cu Marilyn Monroe, partenera sa din filmul "Unora le place jazz-ul". Actorul american are şase copii, fiind tatăl actriţelor Jamie Lee Curtis şi Kelly Curtis. În 1994, fiul său Nicholas a murit din cauza unei supradoze de heroină, la vârsta de 23 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici