- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (14.01.2008, 11:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Topirea gheţarilor din Antarctica s-a accelerat în ultimii zece ani
Topirea gheţarilor s-a accelerat cu 75% în ultimii zece ani de-a lungul coastelor Antarcticii, atingând în 2006 aproximativ 192 de miliarde de metri cubi, o cantitate suficientă pentru a scufunda Olanda sub 4,6 metri de apă, potrivit unui studiu publicat în Nature Geoscience.
Urmărește
116 afișări
Topirea gheţarilor din Antarctica s-a accelerat în ultimii zece ani
Topirea gheţarilor a fost concentrată în aval de gheţurile din vestul continentului (132 de miliarde de metri cubi, cu o marjă de eroare de plus sau minus 60 de miliarde) şi de peninsula antarctică (60 de miliarde de metri cubi, cu o marjă de eroare de plus sau minus 46 de miliarde de metri cubi), au constatat Eric Rignot, de la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, şi echipa sa internaţională de cercetători.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În schimb, în estul continentului, calota glaciară a rămas stabilă.
Răspândită pe toată suprafaţa oceanelor, topirea a 192 de miliarde de metri cubi de gheaţă reprezintă o creştere anuală suplimentară cu 0,5 milimetri a nivelului mărilor, care se adaugă la creşterea provocată de expansiunea termală, masă de apă fiind mai voluminoasă dacă se încălzeşte.
"Pierderile de masă glaciară din regiunea Amundsen şi din nordul peninsulei cunosc o accelerare constantă, în timp ce nivelul ninsorilor a crescut în perioada 1980 - 2004, în particular în peninsulă", potrivit studiului.
Cercetătorii s-au folosit de măsurătorile realizate de sateliţi, care au acoperit 85% din Antarctica.
Grupul Interguvernamental de Experţi în materie de Evoluţie a Climei (GIEC) au renunţat, în raportul lor oficial pe 2007, să extrapoleze limita maximă de creştere a nivelului oceanelor până la sfârşitul secolului, pentru că planau incertitudini asupra rapidităţii topirii gheţarilor din Groenlanda şi Antarctica. Înainte, această limită maximă fusese stabilită la 59 de centimetri.
Limita minimă de creştere până la sfârşitul secolului a fost fixată de GIEC la 18 centimetri.
Potrivit unui studiu, publicat în noiembrie, de Climate Institute din Australia, nivelul mărilor ar putea urca în următorii 100 de ani la 1,40 metri.
Încălzirea Polului Nord este de două ori mai rapidă decât cea înregistrată la nivel global. Gheţurile din regiunea arctică, din apropiere de Polul Nord, s-au topit la un ritm fără precedent anul trecut, iar fenomenul ar trebui să se amplifice din cauza diminuării capacităţii de reflexie a razelor solare asupra zăpezii şi a gheţii.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36