Trăistariu, despre Eurovision: Piesa Conchitei Wurst este un strigăt disperat al comunităţii gay. România s-a prezentat excelent

Mihai Trăistariu, care a reprezentat România la Eurovision în 2006, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că piesa Conchitei Wurst, din Austria, câştigatoarea concursului cântecului european din acest an, este un "strigăt disperat al gay-lor", un "urlet de durere că încă nu sunt acceptaţi".

Urmărește
591 afișări
Imaginea articolului Trăistariu, despre Eurovision: Piesa Conchitei Wurst este un strigăt disperat al comunităţii gay. România s-a prezentat excelent

Mihai Trăistariu (Imagine: Cristi Cimpoes/ Mediafax Foto)

"Despre Austria, părerea mea personală este că a fost un strigăt disperat al gay-lor, să îi înţelegem şi să îi suportăm aşa cum sunt, pentru că ei se nasc aşa şi nu pot schimba asta. Cam aşa văd eu situaţia şi atunci normal că ei se susţin de pe întreaga planetă şi se votează, mai ales când au un reprezentant băgat la înaintare, cum a fost Conchita. Atunci, eu cred că a fost efectiv un urlet de durere că nu sunt încă acceptaţi şi nu îi înţelege lumea că nu e vina lor că s-au născut aşa. Asta e părerea mea personală", a declarat Mihai Trăistariu, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, cântăreţul a precizat că piesa Conchitei Wurst nu s-a numărat printre cele preferate de el, dar vocea artistei a fost "foarte bună", Austria având "un reprezentant valoros".

"N-a fost printre favoriţii mei, dar mi-am dat seama din semifinală că va avea şanse de câştig, când am văzut reacţia sălii. Şi la Eurovision, jumătate de sală e plină de comunităţi gay, asta am sesizat şi eu în 2006, când am fost, şi atunci normal că şi-au susţinut cauza. Iar piesa e foarte bună şi vocea e foarte bună, deci au avut şi un reprezentat valoros, asta contează mult. Iar găselniţa asta cu barba desenată, că am înţeles că nu are aşa barba, ci e făcută de machieuze, mi s-a părut interesantă, inedită şi s-a vorbit de-o lună de zile. A fost o strategie fantastică. De o lună se vorbeşte la toate ştirile - că eu urmăresc, sunt fan Eurovision (...) când se vorbea de Eurovision de ţara lor, automat aduceau în discuţie şi Austria, care a venit cu acest transsexual. A fost o promovare peste tot şi evident aşa lumea a sesizat că există «femeia cu barbă», i-au ascultat şi piesa de curiozitate şi uite aşa piesa a luat punctaj maxim", a completat Mihai Trăistariu.

Întrebat dacă piesa Conchitei ar fi avut şanse dacă ar fi fost cântată de o persoană heterosexuală, Mihai Trăistariu a precizat că n-ar fi intrat nici în primii zece.

"După opinia mea, n-ar fi intrat nici în primii zece, dar conjunctura a făcut, şi cu barba, şi cu faptul că e gay şi că sunt o grămadă. Eu cred că aici a fost succesul. Piesa are potenţial de câştigătoare Eurovision, dar nu acum, ea are o factură veche, e învechită. Eu acum zece ani o vedeam câştigătoare, dacă o cânta o femeie sau un bărbat, dar acum nu, ea are un tipar învechit, nu pe tiparul de acum", a declarat Mihai Trăistariu.

În ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii României, Paula Seling şi Ovi, Mihai Trăistariu a prezizat că nu are ce să le reproşeze, prestaţia acestora fiind "excelentă".

"România s-a prezentat excelent, eu, personal, n-am absolut nimic să le reproşez, au cântat impecabil, au arătat bine, show a existat, deci nu putem să zicem că a fost lipsă. Nu am văzut nimic ieşit din comun, să zic şoc. Pentru că ei ştiau asta şi se ştie deja, la Eurovision trebuie să iei ochii cu ceva, aşa cum a făcut Austria, de exemplu, trebuie să şochezi cu ceva, şi aici le-aş da un minus. Nu s-au gândit să şocheze cumva, au venit cu ceva normal, obişnuit, dar de cântat au cântat excelent, fără greşeală", a declarat Mihai Trăistariu.

În ceea ce priveşte piesele preferate de el la ediţia din acest an a Eurovision, acestea au aparţinut ţărilor Suedia, Norvegia şi Ungaria.

Piesa "Rise Like A Phoenix", interpretată de Conchita Wurst din Austria, a câştigat concursul cântecului european Eurovision 2014, desfăşurat la Copenhaga. Cu un total de 290 de puncte, Austria s-a detaşat clar de următoarele două clasate: Olanda, care a obţinut 238 de puncte, şi Suedia, cu 218 puncte.

România, reprezentată de Paula Seling şi Ovi, s-a clasat în prima jumătate a topului final, ocupând locul al 12-lea, cu 72 de puncte.

Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice.

În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: Abba, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Malmö. Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur).

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici