- Home
- Life-Inedit
- CHICAGO, (09.10.2007, 11:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transfuziile de sânge ar putea face mai mult rău decât bine
Transfuziile sangvine ar putea face mai mult rău decât bine, pentru că sângele stocat pierde o componentă cheie în primele minute de la recoltare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat Proceedings of the National Academy of Sciences, informează AFP.
Urmărește
25 afișări
Transfuziile de sânge ar putea face mai mult rău decât bine
Oxidul nitric facilitează transferul de oxigen în ţesuturi prin intermediul celulelor globulelor roşii, dar acest compus se pierde în primele trei ore de la recoltare, potrivit studiului realizat de Centrul medical al Universităţii Duke.
"Chestiunea calităţilor potenţial negative ale sângelui utilizat în transfuzii este o problemă majoră cu care se confruntă medicina americană", a declarat Jonathan Stamler, profesor de medicină la Duke.
"În principiu, avem o soluţie la problema oxidului nitric - acesta se poate reface - dar metoda trebuie testată clinic", a adăugat Stamler.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
Echipa lui Stamler a reuşit, de altfel, să crească fluxul sangvin în inimile unor câini private de oxigen, adăugând oxid nitric în sângele pentru transfuzii.
Mai multe studii recente au arătat că pacienţii care primesc transfuzii sunt supuşi unor riscuri de infarct, insuficienţă cardiacă şi chiar deces. Acesta este primul studiu care a stabilit o cauză clară pentru aceste fenomene.
"Oxidul nitric dilată vasele sangvine, permiţând trecerea globulelor roşii care transportă oxigen", a spus Stamler. "Dacă vasele sangvine nu se pot deschide, celulele globulelor roşii sunt blocate şi nu mai pot oxigena ţesuturile. Rezultatul poate fi un infarct sau decesul", a spus specialistul.
Oxidul nitric poate avea influenţă şi asupra elasticităţii celulelor sangvine. Studiile au arătat că celulele globulelor roşii devin mai dure în absenţa oxidului nitric, astfel încât trecerea prin vasele sangvine mici este îngreunată.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe