„Este responsabilitatea Statelor Unite, care se află la originea emiterii acestei note, să ceară retragerea ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei de cooperare internaţională a forţelor de poliţie – Interpol, cu sediul general în oraşul Lyon (Franţa).
Interpol a precizat că nu a primit deocamdată nicio dispoziţie în acest sens.
Aceste „note roşii” sunt transmise de Interpol celor 188 de state membre pentru a cere arestarea şi extrădarea suspecţilor.
Elveţia a refuzat, luni, să îl extrădeze pe cineastul franco-polonez în Statele Unite ale Americii, aşa cum ceruse justiţia americană, care îl acuzase, în 1977, pe Roman Polanski de întreţinere de „relaţii sexuale ilegale” cu o minoră în vârstă de 13 ani.
Procuratura din SUA s-a declarat „dezamăgită” de acest refuz şi a anunţat că va continua să insiste pentru ca în acest caz să se facă dreptate.
Cineastul Roman Polanski a fost arestat la sosirea sa în Elveţia în septembrie 2009. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul franco-polonez a fost plasat în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă din Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA, unde este cercetat într-un caz de pedofilie vechi de peste 30 de ani.