Pe baza tehnicilor de datare cu radiocarbon şi a simulărilor şi modelelor realizate pe computer, cercetătorii au recreat calamitatea pentru a identifica anomalia responsabilă. Rezultatele cercetărilor lor au fost publicate în revista Nature Geoscience.
"Există probabilitatea ca acest tip de cutremur să se repete la fiecare 800 de ani", a indicat Beth Shaw, seismolog la Universitatea din Cambridge, coordonator al studiului.
Identificarea anomaliei, situată în apropiere de coasta sud-vestică a Cretei, poate contribui la prevenirea unui dezastru care ar putea afecta zeci de milioane de persoane care locuiesc în zonă, a spus Shaw.
Ultimul cutremur de mari dimensiuni produs în Mediterana a fost înregistrat în 1303, iar din acest motiv, experţii cred că în următorii 100 de ani zona s-ar putea confrunta cu un tsunami de mari proporţii.
Pe baza modelelor computerizate, cercetătorii au descoperit că în următorul secol ar putea avea loc un cutremur cu magnitudine de 8 grade pe scara Richter care ar putea produce un tsunami ce va inunda coasta Alexandriei şi nordul Africii, coasta sudică a Greciei şi Sicilia şi ar putea ajunge până la Dubrovnik, la Marea Adriatică.
În 365 a avut loc un cutremur care a distrus mare parte din Grecia şi a provocat un tsunami care a inundat Alexandria şi delta Nilului şi a ucis zeci de mii de persoane.