Trauma ascunsă din spatele Facebook: Peste 140 de moderatori din Kenya, diagnosticaţi cu depresie

  • O investigaţie dezvăluie preţul uman al moderării conţinutului pe Facebook.
  • Peste 140 de moderatori din Kenya, care lucrau pentru compania Samasource, un subcontractor al Meta, au fost diagnosticaţi cu tulburări severe de stres posttraumatic (PTSD), anxietate şi depresie majoră.
Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Trauma ascunsă din spatele Facebook: Peste 140 de moderatori din Kenya, diagnosticaţi cu depresie

Trauma ascunsă din spatele Facebook: Peste 140 de moderatori din Kenya, diagnosticaţi cu depresie

Dr. Ian Kanyanya, şeful serviciilor de sănătate mintală de la spitalul naţional Kenyatta din Nairobi, a confirmat că 81% dintre cei examinaţi prezintă simptome severe sau extreme de PTSD, chiar şi la un an după ce au părăsit job-ul.

Moderatorii, care lucrau între 8 şi 10 ore pe zi, erau forţaţi să vizioneze conţinut extrem de violent, incluzând crime, sinucideri, abuz sexual asupra copiilor şi acte teroriste, relatează The Guardian.

Condiţiile de muncă erau dificile: angajaţii lucrau într-un spaţiu rece, asemănător unui depozit, sub lumini puternice, iar activitatea lor era monitorizată la minut. Cel puţin 40 dintre ei au ajuns să consume alcool, droguri şi medicamente pentru a face faţă traumei. Mulţi au raportat probleme în viaţa personală, de la destrămarea căsniciilor până la pierderea legăturilor cu familia.

Un aspect îngrijorător al cazului este diferenţa de tratament: moderatorii din Kenya erau plătiţi de opt ori mai puţin decât colegii lor din SUA, deşi făceau aceeaşi muncă traumatizantă.

În prezent, aproape 190 de moderatori au intentat proces împotriva Meta şi Samasource, acuzându-le de vătămare psihică intenţionată, practici neloiale de angajare şi chiar sclavie modernă.

Meta susţine că ia în serios sprijinul moderatorilor şi oferă consiliere şi asistenţă medicală prin contractorii săi. Compania afirmă că foloseşte tehnici precum înceţoşarea imaginilor şi redarea în monocrom pentru a reduce impactul conţinutului grafic.

Atât Meta, cât şi Samasource au refuzat să comenteze acuzaţiile specifice din cauza procesului în curs.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici