Trei povestiri scrise de J. D. Salinger în anii 1940 au fost publicate

Trei povestiri scrise de J. D. Salinger în anii 1940 au fost publicate pentru prima dată în 70 de ani, în condiţiile în care scriitorul a fost foarte strict în ceea ce priveşte condiţiile în care operele sale pot fi lansate pe piaţă.

Urmărește
397 afișări
Imaginea articolului Trei povestiri scrise de J. D. Salinger în anii 1940 au fost publicate

Trei povestiri scrise de J. D. Salinger în anii 1940 au fost publicate (Imagine: Shutterstock)

Editorul independent Devault-Graves a precizat că volumul "Three Early Stories" este "prima carte de J. D. Salinger publicată în mod legitim în aproximativ 50 de ani". Autorul romanului "De veghe în lanul de secară" a fost foarte discret în ceea ce priveşte viaţa sa privată şi nu a mai publicat nimic după ce, în 1965, a apărut în New Yorker povestirea "Hapworth 16, 1924", informează theguardian.com.

În 1974, acesta a declarat pentru New York Times că lansarea a două volume de nuvele needitate a fost "un act ilicit". "Este nedrept. Să presupunem că tu ai o haină care-ţi place şi cineva intră în dulapul tău şi ţi-o fură. Aşa mă simt", a declarat autorul, la acea vreme.

Dar, după ce au aflat de existenţa a 21 de povestiri scrise înainte de publicarea romanului "De veghe în lanul de secară", în 1951, din documentarul despre Salinger din 2013, editorii Tom Graves şi Darrin Devault au început să cerceteze cui aparţin drepturile asupra povestirilor.

Astfel au aflat că trei dintre ele - "The Young Folks", "Go See Eddie" şi "Once a Week Won't Kill You" - nu au fost niciodată înregistrate de autor. "Ştiam că avem o şansă să obţinem drepturile", a spus Graves pentru Publishers Weekly, şi "jocul a început".

Căutarea lor "exhaustivă" a dus la achiziţionarea drepturilor la nivel mondial, cu condiţia impusă editorilor ca, dacă "depăşesc şi cu un centimetru limita", Salinger Trust "să îi prindă".

"Nu îi pot condamna, pentru că protejează tot ce este de drept al lor", a spus Graves, completând că, de când cartea a fost pusă în vânzare pe Amazon, la începutul acestei luni, a fost investigat de avocaţi, dar chestiunea este acum "stabilită".

"The Young Folks" a fost publicată în 1940, în revista Story. Prezintă, spune Devault-Graves, "o privelişte impresionantă a clasei înalte a societăţii din New York şi doi tineri vorbind unul peste celălalt, conversaţia lor fiind aproape complet lipsită de sens şi goală".

Cea de-a doua povestire, "Go See Eddie", a fost publicată în 1940, într-un jurnal de facultate, The University of Kansas City Review, şi este "o poveste a unei liniştite ameninţări în care un insipid personaj principal masculin pune treptat presiune pe o tânără fata să vadă un bărbat care se numeşte Eddie", a spus editorul, completând: "povestirea este remarcabilă pentru povestea din spate care este omisă".

Cea de-a treia povestire, "Once a Week Won't Kill You", a fost publicată în 1944, în revista Story, şi este "aparent despre un proaspăt soldat care încearcă să-i spună mătuşii sale în vârstă că merge la război".

Graves a precizat pentru Publishers Weekly că grupul Salinger ar putea să nu aprobe noua carte, care este ilustrată. "Însuşi bătrânului ar fi putut să nu-i placă ce am făcut", a declarat Graves.

"Dar am făcut ce am putut mai bine pentru a respecta moştenirea sa şi pentru a prezenta un produs frumos care să nu-l facă de ruşine. Sperăm ca volumul să ajungă în toate librările, cu celelalte (cărţi, n.r.) clasice ale lui Salinger", a mai spus editorul.

Lansarea volumului "Three Early Stories" vine după ce trei nuvele ale scriitorului J.D. Salinger au fost publicate pe un site de partajare de fişiere de un internaut anonim, încălcându-se astfel dorinţa romancierului american de a nu fi încă publicate.

În urma unei licitaţii de pe eBay, un internaut anonim a distribuit trei nuvele în versiune scanată, printre care şi "The Ocean Full of Bowling Balls", considerat unul dintre cele mai bune texte ale lui J.D. Salinger, în legătură cu care acesta a lăsat instrucţiuni conform cărora opera nu trebuie publicată înainte de 2060.

După publicarea romanului "De veghe în lanul de secară", în 1951, J.D. Salinger a ales să ducă o viaţă retrasă în New Hampshire, departe de agitaţia New Yorkului. Realizatorii unui film documentar lansat în septembrie, intitulat "Salinger", susţin că J. D. Salinger a scris în toată această perioadă şi că a lăsat instrucţiuni moştenitorilor de a publica cinci cărţi noi între 2015 şi 2020, inclusiv "A Counterintelligence Agent's Diary", bazată pe experienţa interogării prizonierilor în timpul ultimelor luni din Al Doilea Război Mondial, şi o colecţie inedită de nuvele, "The Complete Chronicle of the Glass Family".

Scriitorul american Jerome David (J.D.) Salinger, care a trăit în satul Cornish, în New Hampshire (SUA), până la moartea sa, în 2010, a fost atât de discret în legătură cu viaţa sa privată, încât a intentat un proces pentru a bloca publicarea unei biografii, bazată, în parte, pe scrisorile lui personale. El nu deţinea telefon şi nu avea contact cu admiratorii săi.

Pe lângă romanul "De veghe în lanul de secară", un titlu de referinţă în literatura americană, J.D. Salinger a mai scris "Franny şi Zoey" şi "Nouă povestiri". Scriitorul a murit pe 27 ianuarie 2010, la vârsta de 91 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici