- Home
- Life-Inedit
- (08.06.2024, 17:20)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tribul Bajau dezvoltă „gena nomazilor mării”, permiţându-le să se scufunde la adâncimi remarcabile
- Tribul Bajau din Indonezia, cunoscut drept „nomazii mării”, poate ajunge la adâncimi de până la 70 de metri datorită unei mutaţii genetice unice.
- Mutaţia genetică, numită „gena nomazilor mării”, le oferă o splină mărită, care îmbunătăţeşte considerabil rezistenţa lor sub apă prin creşterea nivelului de oxigen în sânge.
- Tradiţiile unice şi abilităţile excepţionale ale tribului Bajau sunt în pericol din cauza dificultăţilor legate de obţinerea cetăţeniei şi a pescuitului comercial care le afectează sursele de hrană.
Urmărește
65694 afișări
Sursa foto: Reddit
Tribul Bajau din Indonezia, cunoscut sub numele de „nomazii mării”, a dezvoltat o mutaţie genetică unică ce le permite să exceleze în scufundări libere şi în activităţi subacvatice, scrie BBC. Trăind de peste 1.000 de ani pe coastele Indoneziei, membrii tribului şi-au dezvoltat capacităţi pulmonare extraordinare şi abilităţi impresionante de scufundare, susţinute de structura lor genetică. De obicei, ei locuiesc în case plutitoare şi petrec o mare parte din viaţa lor pe mare, scufundându-se până la adâncimi de 70 de metri cu echipamente minime, cum ar fi greutăţi şi ochelari de lemn.
Cercetările au arătat că Bajau au o mutaţie genetică cunoscută sub numele de „gena nomazilor mării”, care le conferă o splină mărită. Această caracteristică fiziologică le îmbunătăţeşte capacitatea de a rămâne sub apă pentru perioade extinse de timp, de peste 13 minute. Splina joacă un rol esenţial în răspunsul la scufundare al organismului uman, contractându-se pentru a elibera globule roşii oxigenate în fluxul sanguin atunci când corpul este sub apă. Acest proces poate creşte nivelurile de oxigen în sângele uman cu până la 9%, oferindu-le un avantaj semnificativ în rezistenţa subacvatică.
Melissa Ilardo de la Universitatea Cambridge a menţionat că Bajau petrec aproximativ 60% din ziua lor de lucru sub apă, scufundându-se până la opt ore zilnic. Mutaţia genetică responsabilă pentru splina lor mărită este legată de niveluri ridicate ale hormonilor tiroidieni. Studiile indică că hormonii tiroidieni influenţează dimensiunea splinei, un fenomen observat şi la mamiferele marine care se scufundă la adâncimi mari.
În ciuda adaptării lor impresionante, stilul de viaţă tradiţional al Bajau este ameninţat din cauza dificultăţilor în obţinerea cetăţeniei şi a impactului pescuitului comercial asupra resurselor lor alimentare. Aceste provocări pun în pericol modul lor de viaţă unic şi continuarea abilităţilor lor excepţionale de scufundare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:32
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
astăzi, 12:30