Tribul Bajau dezvoltă „gena nomazilor mării”, permiţându-le să se scufunde la adâncimi remarcabile

  • Tribul Bajau din Indonezia, cunoscut drept „nomazii mării”, poate ajunge la adâncimi de până la 70 de metri datorită unei mutaţii genetice unice.
  • Mutaţia genetică, numită „gena nomazilor mării”, le oferă o splină mărită, care îmbunătăţeşte considerabil rezistenţa lor sub apă prin creşterea nivelului de oxigen în sânge.
  • Tradiţiile unice şi abilităţile excepţionale ale tribului Bajau sunt în pericol din cauza dificultăţilor legate de obţinerea cetăţeniei şi a pescuitului comercial care le afectează sursele de hrană.
Urmărește
65684 afișări
Imaginea articolului Tribul Bajau dezvoltă „gena nomazilor mării”, permiţându-le să se scufunde la adâncimi remarcabile

Sursa foto: Reddit

Tribul Bajau din Indonezia, cunoscut sub numele de „nomazii mării”, a dezvoltat o mutaţie genetică unică ce le permite să exceleze în scufundări libere şi în activităţi subacvatice, scrie BBC. Trăind de peste 1.000 de ani pe coastele Indoneziei, membrii tribului şi-au dezvoltat capacităţi pulmonare extraordinare şi abilităţi impresionante de scufundare, susţinute de structura lor genetică. De obicei, ei locuiesc în case plutitoare şi petrec o mare parte din viaţa lor pe mare, scufundându-se până la adâncimi de 70 de metri cu echipamente minime, cum ar fi greutăţi şi ochelari de lemn.
 
Cercetările au arătat că Bajau au o mutaţie genetică cunoscută sub numele de „gena nomazilor mării”, care le conferă o splină mărită. Această caracteristică fiziologică le îmbunătăţeşte capacitatea de a rămâne sub apă pentru perioade extinse de timp, de peste 13 minute. Splina joacă un rol esenţial în răspunsul la scufundare al organismului uman, contractându-se pentru a elibera globule roşii oxigenate în fluxul sanguin atunci când corpul este sub apă. Acest proces poate creşte nivelurile de oxigen în sângele uman cu până la 9%, oferindu-le un avantaj semnificativ în rezistenţa subacvatică.
 
Melissa Ilardo de la Universitatea Cambridge a menţionat că Bajau petrec aproximativ 60% din ziua lor de lucru sub apă, scufundându-se până la opt ore zilnic. Mutaţia genetică responsabilă pentru splina lor mărită este legată de niveluri ridicate ale hormonilor tiroidieni. Studiile indică că hormonii tiroidieni influenţează dimensiunea splinei, un fenomen observat şi la mamiferele marine care se scufundă la adâncimi mari.
 
În ciuda adaptării lor impresionante, stilul de viaţă tradiţional al Bajau este ameninţat din cauza dificultăţilor în obţinerea cetăţeniei şi a impactului pescuitului comercial asupra resurselor lor alimentare. Aceste provocări pun în pericol modul lor de viaţă unic şi continuarea abilităţilor lor excepţionale de scufundare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici