Pe site-ul www.DeathRiskRankings.com, riscul de deces al vizitatorilor este calculat prin utilizarea de date publice din Statele Unite şi Europa, ţinând cont de anumiţi factori precum sexul, vârsta, cauze de deces şi zonele geografice.
"Majoritatea americanilor nu îşi cunosc propriul risc al mortalităţii, fiind şi mai neştiutori în ceea ce priveşte riscurile specifice", a explicat David Gerard, fost profesor la Carnegie Mellon şi unul dintre creatorii site-ului.
Site-ul calculează riscul de deces al vizitatorului pentru anul următor sau pentru o perioadă mai lungă de timp, de până la 30 de ani, şi clasează diversele cauze posibile ale morţii în funcţie de "probabilitatea lor".
Profesorul Paul Fischbeck, co-creator al site-ului, a explicat că DeathRiskRankings.com poate să ofere o comparaţie între riscul de deces al unei femei de 54 de ani care locuieşte în Pennsylvania (SUA) şi al alteia, de aceeaşi vârstă, care locuieşte în Marea Britanie.
"Se poate constata că, în cazul femeii britanice, riscul de deces ca urmare a unui cancer mamar este mai mare cu 33%. Însă, în ceea ce priveşte cancerul la plămâni sau gât, rezultatele sunt total opuse, mai expusă fiind femeia din Pennsylvania", a spus el.
Indiferent despre ce este vorba, riscul de deces în cursul anului următor creşte odată cu vârsta. Astfel, o americancă de 20 de ani prezintă 0,05% riscuri de a muri în cursul anului următor, în timp ce pentru o femeie de 40 de ani, riscul este de trei ori mai mare, iar pentru femeile de peste 60 de ani, de 16 ori mai mare. La persoanele de peste 80 de ani, riscul de deces în următorul an este de 100 de ori mai mare decât în cazul persoanelor cu vârsta de 20 de ani.
"La 80 de ani, americanul de condiţie medie are încă 95% şanse de a trăi până la cea de-a 81-a aniversare", spune profesorul Gerard, care predă la Universitatea Lawrence din Wisconsin.
Potrivit cercetătorilor, riscul de deces în cursul următorului an este extrem de diferit, în funcţie de subgrupele studiate.