Trupa Led Zeppelin, dată în judecată şi acuzată că a plagiat celebra piesă "Stairway to Heaven"

Trupa Led Zeppelin a fost dată în judecată - fiind acuzată de plagiat - din cauza unei dispute legale ce vizează drepturile de autor asupra piesei "Stairway to Heaven", considerată una dintre cele mai bune compoziţii rock din toate timpurile, informează bbc.co.uk.

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului Trupa Led Zeppelin, dată în judecată şi acuzată că a plagiat celebra piesă "Stairway to Heaven"

Trupa Led Zeppelin, dată în judecată şi acuzată că a plagiat celebra piesă "Stairway to Heaven" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plângerea a fost depusă la un tribunal din Statele Unite, într-o perioadă în care formaţia britanică se pregăteşte să lanseze pe piaţă o versiune remasterizată a albumului original care conţine acest cântec, a anunţat, marţi, presa americană.

O plângere pentru încălcarea drepturilor de autor, însoţită de o solicitare de interdicţie, ce ar putea bloca lansarea acestui album masterizat, a fost depusă în numele lui Randy California, chitaristul decedat în 1997 al trupei americane Spirit, afirmă Bloomberg Businessweek.

Potrivit declaraţiilor făcute de Francis Alexander Malofiy, avocatul unei fundaţii care poartă numele artistului decedat, celebrele arpegii de chitară care alcătuiesc partea de început a piesei "Stairway to Heaven" au fost copiate din piesa "Taurus", compusă de Randy California, pentru un album cu acelaşi titlu, lansat în 1968.

Cele două trupe au avut ocazia de a cânta pe aceeaşi scenă cu ocazia unor concerte susţinute în Statele Unite în 1969, deci membrii fiecărui grup puteau să asculte piesele celorlalţi, afirmă Mark Andes, un fost membru al Spirit, citat de aceeaşi publicaţie.

Jimmy Page, chitaristul grupului Led Zeppelin, a spus întotdeauna că a început să compună "Stairway to Heaven" în 1970, într-o casă izolată dintr-un sat din Ţara Galilor.

Potrivit Bloomberg Businessweek, piesa Stairway to Heaven", cu o durată de opt minute, inclusă pe un album fără titlu al formaţiei britanice, dar care este cunoscut sub numele "Led Zeppelin IV", lansat în 1971, a generat până în 2008 venituri de 562 de milioane de dolari.

Cântecul "Stairway to Heaven" ocupă poziţia a 31-a în topul 500 al celor mai bune compoziţii muzicale din toate timpurile alcătuit de revista Rolling Stone.

Led Zeppelin, înfiinţat în 1966, este considerat unul dintre cele mai inovatoare şi influente grupuri muzicale din secolul XX. Trupa Led Zeppelin s-a destrămat în 1980, în urma decesului toboşarului John Bonham. Led Zeppelin a vândut mai mult de 300 de milioane de albume în lumea întreagă. Printre cele mai de succes piese ale trupei se numără piese precum "Stairway to Heaven", "Whole Lotta Love" şi "Kashmir".

Membrii supravieţuitori ai formaţiei, Jimmy Page, Robert Plant şi John Paul Jones, s-au reunit o singură dată pe scenă, în decembrie 2007, pentru un concert unic, la O2 Arena din Londra, după ce nu mai cântaseră împreună de 19 ani. Milioane de fani s-au grăbit să se înregistreze pentru a obţine bilete, care au fost alocate prin tragere la sorţi, la acest eveniment unic. La acel concert, partitura pentru tobe a fost asigurată de Jason Bonham, fiul toboşarului John Bonham.

Concertul din 2007 a fost organizat în memoria regretatului cofondator al Atlantic Records, Ahmet Ertegun, care s-a ocupat de Led Zeppelin din 1968. Ertegun a murit în 2006, după ce a căzut în culise, în timpul unui concert al trupei The Rolling Stones.

Led Zeppelin a anunţat la începutul acestui an că va lansa versiuni remasterizate, de lux, ale tuturor albumelor sale de studio, iar primele trei vor ajunge pe piaţă în luna iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici