Trupa Phoenix a adus "Rapsodia Română" şi cântecele de inspiraţie folclorică în Capitală

Trupa Phoenix a prezentat, joi seară, într-un show de două ore, la Sala Palatului din Capitală, prelucrări pe teme din "Rapsodia Română" a lui George Enescu, îmbinate cu vechi hituri de inspiraţie folclorică, precum "Mugur de Fluier", artiştii fiind întrerupţi, însă, şi de probleme tehnice.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului Trupa Phoenix a adus "Rapsodia Română" şi cântecele de inspiraţie folclorică în Capitală

Trupa Phoenix a adus "Rapsodia Română" şi cântecele de inspiraţie folclorică în Capitală (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Sala Palatului a fost doar pe trei sferturi plină, însă spectatorii s-au bucurat de prezenţa trupei Phoenix, dincolo de problemele tehnice. Spectacolul "Phoenix Classics" a debutat, de altfel, cu o întârziere de o jumătate de oră. Liderul trupei, Nicu Covaci, a explicat, la începutul spectacolului, că nu au funcţionat proiecţiile care ar fi trebuit să îi introducă pe scenă. "Ne aflăm în România şi totul este explicabil", a comentat el. De altfel, formaţia s-a oprit şi în timpul melodiei "Anule, hanule" - una dintre puţinele piese pe care Covaci a cântat cu vocea -, când bateristul Ovidiu Lipan Ţăndărică le-a dat indicaţii sunetiştilor de pe scenă.

Deşi le-a luat ceva timp să se încălzească, spectatorii au aplaudat şi au cântat pe piese precum "Mugur de fluier", "Nunta", "Mica ţiganiadă", toate intercalate de momente din "Rapsodia Română" sau colinde vechi. În timpul spectacolului, solist principal a fost, ca de obicei, Bogdan Bradu, Bogdan Munteniţa cântând un colind prelucrat pe ritmuri de rock.

De altfel, cei din formaţie au explicat că evenimentul de joi seară este unul special, în cadrul căruia vor combina melodiile de pe albumele lor de inspiraţie folclorică, "Cei ce ne-au dat nume" şi "Mugur de fluier", cu muzica lui George Enescu.

Astfel, spectacolul a fost o sinteză între "Rapsodia Română Nr. 1 în La Major" şi primul album de concepţie, "Cei ce ne-au dat nume" şi între "Rapsodia Română Nr. 2 în Re Major" şi albumul "Mugur de Fluier". Invitaţi ai spectacolului "Phoenix Classics" au fost instrumentiştii Adrian Petrescu şi Nicolae Dumitru.

În timpul pieselor, pe ecranul din spatele scenei au rulat imagini cu motive folclorice. Nu au lipsit nici celebrele capre uriaşe, care au fost puse în funcţiune şi au ţinut ritmul piesei "Ciocârlia".

Phoenix, numită iniţial Sfinţii, s-a constituit ca trupă de studenţi şi şcolari în 1962, la Timişoara. Începând cu anii '70, formaţia intră sub cenzura comunistă, iar în 1975, după un concert susţinut la Sarmizegetusa Dacica, apariţia trupei Phoenix este interzisă la televiziune. În acelaşi an, Nicu Covaci este luat la poliţie şi interogat timp de două săptămâni, zi de zi, în urma unor acuzaţii false. Din acest motiv, el renunţă la cetăţenia română, iar în 1976 pleacă în Olanda şi se stabileşte la Amsterdam.

Un an mai târziu, Covaci se întoarce în ţară şi în boxele "Marshall" ale instalaţiei sale de sunet îi închide pe membrii formaţiei, pe care îi scoate din ţară şi îi duce în Germania. Formaţia a trecut apoi printr-o serie de dizolvări, artiştii ocupându-se de diverse proiecte solo, dar, în 1988, ei se reunesc încă o dată în jurul lui Covaci, urmând ca, în 1990, artistul să aibă prima revedere cu publicul român, după o absenţă de 13 ani.

În 2007, preşedintele Traian Băsescu i-a decorat pe membrii trupei Phoenix, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de activitate a grupului.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici