- Home
- Life-Inedit
- SZEGED, (19.07.2018, 22:37)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tudor Potra, consilier MCIN: Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” ca dialog pop-culture
Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” s-a deschis, la Szeged, adunând peste 1.000 de obiecte arheologice din metale preţioase ce ilustrează o perioadă de peste şase milenii.
Urmărește
427 afișări
Foto: Facebook/Aurul şi Argintul antic al României - Expoziţia.
Vernisajul „Aurul şi argintul antic al României” a adunat, la Szeged, oficialităţi locale şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru evenimentul care aduce în faţa publicului maghiar peste 1.000 de obiecte arheologice din metale preţioase ce ilustrează o perioadă de peste şase milenii, cuprinsă între eneolitic şi antichitatea târzie.
„După discursurile inaugurale, invitaţii au beneficiat de o vizită ghidată făcută în limba maghiară de domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, care i-a dus vitrină cu vitrină, ca un ghid profesionist şi răbdător şi le-a prezentat exponatele. E o expoziţie găzduită într-un loc superb”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tudor Potra, consilierul Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Sebastian Burduja, cu prilejul audierilor pentru poziţia de ministru al Energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie şi la fel şi cea de la Mintia de 1000 MW va fi gata anul următor. Avem câteva mii de de MW noi în solare, eoliene şi stocare prevăzuţi să intre funcţiune în 2025
-
AUR cere CCR să constate vacantarea funcţiei de preşedinte al României
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Móra Ferenc din Szeged şi este găzduită de Fekete ház (Casa neagră), o importantă clădire istorică a oraşului.
„Mi-a atras atenţia modernitatea designului cu toate că vorbim despre obiecte realizate cu 5-6.000 de ani în urmă. Sunt bijuterii şi podoabe încă din neolitic. Par nişte bijuterii hippie cu motive geometrice foarte complicate. Cele mai vechi piese sunt şi cele mai emoţionante pentru că îţi spui că seamănă cu un obiect pe care l-ar împleti un adolescent de astăzi, dar sunt făcute din aur. Femeile prezente în expoziţie se uitau uimite şi se vedea că le-ar fi purtat în secunda următoare cu hainele de astăzi. E fabulos să vezi un dialog, aş zice, de pop-culture între un om de astăzi şi nişte oameni de acum 60 de secole, când nu visa nimeni vreo Ungarie sau vreo Românie sau vreo Europă organizată. E absolut fabulos să vezi că sensibilitatea are o componentă permanentă atât de solidă”, a declarat Tudor Potra, prezent la eveniment.
Reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a României explicau faptul că proiectul expoziţional care reuneşte peste 1.000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României "ilustrează o perioadă de peste şase milenii, cuprinsă între eneolitic şi antichitatea târzie (mileniul al V-lea î.e.n - secolul al VII-lea e.n.).
Proiectul este coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi realizat în colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga ţară. Expoziţia a demarat în decembrie 2013 şi, până în prezent, a fost itinerată în România la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad, Galaţi, Târgovişte, iar, în Ungaria, la Debreţin (Muzeul Déri, iulie-octombrie 2017) şi acum la Szeged". Expoziţia va fi deschisă până pe 20 ianuarie 2019.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe