Turiştii vor putea merge pe urmele dinozaurilor pitici pe Valea Dinozaurilor, în Ţara Haţegului

Valea Dinozaurilor, o potecă tematică pe care turiştii vor putea să meargă pe urmele dinozaurilor pitici, în geoparcul din Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara, va fi inaugurată în această vară, în cadrul unui proiect de dezvoltare a turismului din zonă.

Urmărește
837 afișări
Imaginea articolului Turiştii vor putea merge pe urmele dinozaurilor pitici pe Valea Dinozaurilor, în Ţara Haţegului

Turiştii vor putea merge pe urmele dinozaurilor pitici pe Valea Dinozaurilor, în Ţara Haţegului (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Proiectul iniţiat de Asociaţia Geomedia vizează reamenajarea potecii tematice denumite Valea Dinozaurilor, considerată una dintre cele mai frumoase şapte poteci tematice din România.

"Poteca va avea o lungime de opt kilometri pe traseul Sînpetru – Ohaba Sibişel – Nucşoara, va putea fi parcursă pe jos, cu bicicleta şi, parţial, cu maşina, iar de-a lungul ei vizitatorii vor putea străbate locurile în care, în urmă cu circa 120 de ani, Ilona Nopcsa, sora celui dintâi cercetător al dinozaurilor din Ţara Haţegului, Franz Nopcsa, descoperea primele fosile de dinozaur. Dar, în drumul lor, turiştii vor mai putea zăbovi şi la centrele de vizitare Casa Dinozaurilor Pitici, Casa Tradiţiilor şi Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat de la Nucşoara, vor putea admira Biserica din satul Sînpetru, câmpurile cu granit, peisaje, habitate specifice, arhitectura locală şi vor afla cum se gospodăreau oamenii pe baza resurselor naturale vizitând Complexul tehnicii populare din satul Peştera", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului, Adina Popa.

La rândul său, coordonatorul proiectului, Alexandru Andrăşanu, susţine că prin crearea acestei poteci tematice se doreşte "o nouă abordare în valorificarea sustenabilă, turistică şi educaţională a temei dinozaurilor".

"În acest mod ne propunem să contribuim la creşterea nivelului de înţelegere şi apreciere a valorilor naturale şi culturale de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, la atragerea unui flux continuu de turişti şi la stimularea activităţilor economice, sociale şi culturale în comunitatea locală. Astfel, poteca poate îndeplini mai multe roluri: turistic, educaţional, de relaxare şi de dezvoltare a comunităţii", mai spune Alexandru Andrăşanu.

Potrivit acestuia, proiectul vizează dezvoltarea de activităţi educaţionale şi de formare pentru integrarea potecii în activităţile comunităţii locale şi ale Reţelei EduGeoparc, prin intermediul atelierelor şi sesiunilor de formare adresate elevilor, membrilor Asociaţiei Femeilor din Sîntămăria Orlea şi promotorilor de turism din zonă.

Proiectul beneficiază de o finanţare în valoare de aproximativ 25.000 de lei şi este derulat împeună cu Unitatea de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Asociaţia Femeilor din Sîntămăria Orlea, Primăria comunei Sîntămăria Orlea şi Şcoala Gimnazială Sîntămăria Orlea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici