Turnul Eiffel, celebrat printr-o expoziţie - GALERIE FOTO

Simbol al Franţei şi al Parisului, unul dintre monumentele cele mai vizitate din lume, Turnul Eiffel va fi celebrat, la cea de-a 120-a aniversare, printr-o serie de evenimente, care include şi o expoziţie ce prezintă "epopeea" monumentului francez.

Urmărește
2029 afișări
Imaginea articolului Turnul Eiffel, celebrat printr-o expoziţie - GALERIE FOTO

Turnul Eiffel, celebrat printr-o expoziţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Monumentul cu înălţimea de 300 de metri este prezent în peisajul parizian de pe 15 mai 1889 şi atrage anual circa şapte milioane de vizitatori.

În perioada în care Franţa a deţinut preşedinţia Uniunii Europene, Turnul Eiffel a fost luminat în albastru, el fiind dotat cu o instalaţie formată din 20.000 de becuri.

GALERIE FOTO

Deşi celebru şi o atracţie turistică profitabilă, Turnul Eiffel nu s-a bucurat întotdeauna de aprecierea societăţii. Astfel, în 1887, o "petiţie a artiştilor", printre ai cărei semnatari se numărau Guy de Maupassant, Charles Garnier şi Charles Gounod, a categorisit proiectul drept "inutil şi monstruos".

De altfel şi Gustave Eiffel a fost reticent la ideea de a crea turnul din piloni metalici până în momentul în care arhitectul Stephen Sauvestre a operat o serie de modificări ale proiectului.

Inventatorul nu s-a gândit niciodată că turnul său va deveni "vedetă" internaţională, una dintre "minunile lumii".

Pentru a marca cei 120 de ani de existenţă ai Turnului Eiffel, o expoziţie va fi deschisă la primul său etaj şi pe scările monumentului, aceasta urmând să prezinte, în perioada 15 mai - 31 decembrie, instantanee din istoria monumentului, de la începuturi până în prezent.

Caroline Mathieu, curator-şef al Muzeului Orsay şi comisar al unei expoziţii în onoarea lui Gustave Eiffel, "magicianul fierului" (care va avea loc între 7 mai şi 29 august la Primăria din Paris), a subliniat frumuseţea turnului "care rezultă din jocul structurii de fier cu vântul".

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate şi machete metalice ale turnului, fotografii ale montării colosului de fier şi planuri ale acestuia. O parte a expoziţiei este dedicată unor documente care îl prezintă pe Gustave Eiffel, creatorul turnului, ca fiind un burghez familist, cu cinci copii, şi care a avut o energie debordantă până la vârsta de 91 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici