Fosila, descoperită într-o carieră din apropiere de oraşul Prüm, într-un strat de roci vechi de aproximativ 390 de milioane de ani, sugerează faptul că în acea epocă existau păianjeni, insecte sau crabi mai mari decât şi-au imaginat cercetătorii până recent, arată un studiu publicat, miercuri, de ediţia online a revistei Biology Letters.
Cleştele aparţinea unui scorpion marin, un reprezentant al ordinului "eurypterida" numit Jaekelopterus rhenaniae, care a apărut în urmă cu 460 de milioane de ani şi a dispărut în urmă cu 255 de milioane de ani. Cleştele are o lungime de 46 de centimetri, ceea ce înseamnă că animalul căruia i-a aparţinut avea 2,5 metri, cu 50 de centimetri mai mult decât vechile estimări ale specialiştilor în privinţa marilor artropode.
"Ştiam de mai mult timp, datorită fosilelor, despre existenţa miriapodelor monstru, a scorpionilor de talie mare, a gândacilor uriaşi şi a libelulelor enorme, dar abia acum ne-am dat seama cât puteau fi de mari aceste bestii târâtoare", a spus profesorul Simon Braddy, de la departamentul de Ştiinţe ale Pământului de la Universitatea din Bristol.
Eurypterida sunt o specie antică dispărută, strămoşi scorpionilor şi, potrivit unor specialişti, ai tuturor arahnidelor.