Un băiat de 11 ani are o soluţie la problemele Greciei şi zonei euro. Ce plan propune - FOTO, VIDEO

Un copil de unsprezece ani din Olanda, Jurre Hermans, a venit cu o soluţie privind rezolvarea problemei datoriilor Greciei şi a propus un plan radical, care să ajute la scoaterea zonei euro din criza pe care au generat-o grecii.

Urmărește
5851 afișări
Imaginea articolului Un băiat de 11 ani are o soluţie la problemele Greciei şi zonei euro. Ce plan propune - FOTO, VIDEO

Jurre Hermans

Jurre Hermans s-a numărat printre cei 452 de candidaţi care şi-au trimis propunerile pentru a câştiga un premiu în valoare de 250.000 de lire sterline (300.000 de euro) propus de Lordul Wolfson economistului care va răspunde la întrebarea: "Dacă unele state membre vor părăsi Uniunea Economică şi Monetară, care ar fi cel mai eficient mod de a manageria procesele economice pentru a asigura prosperitatea şi creşterea economică a celorlalţi membri în viitor?", scrie Huffington Post.

Băiatul din Olanda precizează, în scrisoare trimisă juriului, că s-a gândit la soluţia prezentată, deoarece este îngrijorat de actuala situaţie a zonei euro.

"Sunt chiar îngrijorat de criza europeană şi mă uit la ştiri zilnic. Criza euro este o problemă semnificativă. Mă gândesc la soluţii. După ce am citit într-un ziar despre premiul dumneavoastră, m-am gândit că trebuie să vă prezint ideea mea", scrie Jurre Hermans.

În continuare, copilul îşi prezintă planul: "Grecii trebuie să renunţe la euro. Toţi cetăţenii trebuie să ducă euro la bancă şi să-i bage în bancomate. În schimbul acestor bani, vor primi înapoi vechile drahme. Cu cantitatea de euro pe care o primeşte, guvernul grec îşi poate plăti datoriile. Acum vine partea inteligentă din ideea mea: grecii nu vor dori să-şi schimbe euro în drahmă pentru că ştiu că vechea lor monedă îşi va pierde din valoare. Aşa că vor încerca să-şi păstreze sau să-şi ascundă banii pentru că dacă vor mai aştepta o perioadă, vor primi mai multe drahme. Aşa că dacă un cetăţean grec încearcă să păstreze euro (sau să-i depună într-o bancă dintr-o ţară precum Olanda sau Germania) şi este apoi descoperit, va fi amendat cu dublul sumei păstrate. În acest fel, vă asigur că toţi grecii îşi vor schimba euro la bancă pentru ca guvernul să-şi poată plăti datoriile".

În scrisoare, care a fost tradusă de tatăl copilului, Jurre Hermans îşi explică planul cu ajutorul unui desen, în care suma de euro obţinută de Guvernul elen prin această metodă este reprezentată de o pizza uriaşă, iar apoi fiecare creditor primeşte o felie din această pizza.

Deşi ideea copilului nu a fost reţinută pe lista celor cinci finalişti propuşi pentru premiul Wolfson, el a primit o menţiune specială din partea juriului, precum şi un premiu în valoare de 100 de euro.

Lordul Simon Wolfson este preşedintele executiv al Next şi finanţator al Partidului Conservator britanic şi oferă al doilea premiu ca valoare unui economist, după Premiul Nobel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici