- Home
- Life-Inedit
- REŞIŢA, (11.06.2017, 13:15)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un belgian cultivă în Banat cel mai scump condiment din lume. Un kg. de şofran costă şi 30.000 euro
Un belgian stabilit într-un sat din judeţul Caraş-Severin cultivă pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şofran, cel mai scump condiment din lume, care se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul, dacă este de calitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
65715 afișări
Un belgian cultivă în Banat cel mai scump condiment din lume. Un kg. de şofran costă şi 30.000 euro
Vincent de Busson s-a stabilit în localitatea Berzovia, din judeţul Caraş-Severin, în urmă cu doisprezece ani, după ce s-a însurat cu o româncă.
În urmă cu patru ani, Vincent a luat decizia de a încerca să cultive şofran, supranumit “aurul roşu” şi considerat cel mai scump condiment din lume, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Începutul nu a fost uşor, pentru că a fost nevoie ca planta să fie aclimatizată. După doi ani de încercări, bulbii de şofran au fost adaptaţi climei din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
“Am adus bulbii din Belgia, eu sunt de acolo, am venit în judeţul Caraş-Severin în urmă cu doisprezece ani, sunt însurat acolo. Procesul de plantare a trebuit adaptat la clima din România, noi am găsit variante, iar acum bulbii de şofran sunt adaptaţi. Este foarte greu să cultivi şofran în România, pentru că nu putem să folosim ierbicid, pesticid şi nici îngrăşământ chimic. Asta este cea mai mare dificultate în cultura de şofran şi totul se face manual, pentru a fi un produs biologic. Asta necesită multă muncă fizică”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Vincent de Busson.
Belgianul stabilit în Banat spune că, în prezent, cultivă şofran pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi îşi propune ca, în perioada următoare, să extindă suprafaţa cultivată la trei, patru hectare. “Aurul roşu” cultivat în judeţul Caraş-Severin ajunge, în principal, în Belgia, dar şi la unele restaurante de lux din România.
“Vând şofranul în străinătate, pe piaţa din România suntem la început, este foarte puţin cunoscut şofranul şi cred că este important de transmis cum se foloseşte şi la ce se foloseşte şofranul. În Belgia am vândut şofranul, am cunoştinţe acolo, şi colaborăm cu un restaurant din Bucureşti, care cumpără şofran de la mine. În România eu nu ştiu să fie un producător mare de şofran, adică care să cultive cel puţin jumătate de hectar”, ne spune Vincent de Busson.
“Aurul roşu” se vinde şi cu 30.000 euro kilogramul
Preţul “aurului roşu” este unul condimentat. În funcţie de calitate, un singur kilogram de şofran ajunge să coste şi 30.000 de euro.
“Preţul variază în funcţie de calitate şi de cantitate. Sunt patru categorii de calitate pentru şofran. Calitatea variază de la an la an, în funcţie de soare, de vreme, de ploi. Cel mai mic preţ este de 5.000 euro la kilogram, cel mai mare este de 30.000 de euro la kilogram. Poţi să începi cu 500 de metri pătraţi, cu 2.000 de metri pătraţi, cu un hectar pe care să cultivi şofran. După patru ani, cine a făcut investiţii, foloseşte bulbii plantaţi iniţial pentru a mări suprafaţa. Investiţia minimă este de 4.000 – 5.000 de euro”, explică belgianul stabilit în localitatea Berzovia.
Vincent de Busson poate recolta cel mult un kilogram de şofran, cultivat pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi.
Şofranul este considerat cel mai scump şi mai valoros condiment din lume. Pentru un singur kilogram de “aur roşu” trebuie recoltate între 130.000 şi 250.000 de flori, din care se reţin doar stigmatele. În bucătărie, poate fi folosit în supe şi la preparatele cu fructe de mare, la orezuri, dar şi la prăjituri.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe