Un creier uman „a supravieţuit” 2.600 de ani într-un craniu. Explicaţia oamenilor de ştiinţă

Cercetătorii au descoperit motivul pentru care care cel mai vechi creier uman descoperit în Marea Britanie, datat acum 2600 de ani, s-a prezervat într-o stare extrem de bună, relatează CNN.

Urmărește
2917 afișări
Imaginea articolului Un creier uman „a supravieţuit” 2.600 de ani într-un craniu. Explicaţia oamenilor de ştiinţă

Creier uman vechi de 2600 de ani descoperit într-o stare foarte bună de prezervare. Cum a fost posibil

Creierul uman din Heslington, Marea Britanie a fost descoperit în 2008 şi a aparţinut unui bărbat carea a trăit în Epoca Fierului, în urma cu 2600 de ani.

Ceea ce a surpins lumea ştiinţei a fost faptul că acest creier uman a fost prezervat într-o stare excepţional de bună, în condiţii naturale, iar cercetătorii au descoperit şi factorii care au influenţat acest fenomen, relatează CNN

Creierul este format din 80% apă, ceea ce în mod normal contribuie la degradarea rapidă a acestui tip de ţesut.

Prezervarea în condiţii naturale pe o perioadă îndelungată a proteinelor din care este alcătuit ţesutul creierului nu este de regulă posibilă.

Cu toate acestea în urma unei analize recente a creierului preistoric din Heslington, oamenii de ştiinţă au descoperit două filamente specifice structurii creierului care au rămas conservate datorită proteinelor care au supraviieţuit în ţesut.

Conform cercectătorilor, proteinele din structura creierului sunt substanţe foarte stabile în ciuda trecerii timpului şi îşi păstrează proprietăţile dacă sunt conservate sub formă agregată.

 

" A fost interesant să descoperim că proteina sub formă agregată este mai stabilă decat ADN-ul" a declarat dr. Axel Petzold, conducătorul studiului. 

Acest fapt a determinat ca degradarea din exterior a creierului să fie stopată. Proteinele s-au îmbinat foarte strâns, ceea ce a contribuit la prezevarea creierului timp de 2600 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici