Un film considerat pierdut al lui Orson Welles va avea premiera la Festivalul de la Veneţia 2015

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, care are loc în perioada 2 - 12 septembrie, va marca centenarul naşterii cineastului Orson Welles prin prezentarea în premieră a peliculei sale considerate pierdute "The Merchant of Venice" (1969), informează consequenceofsound.net.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Un film considerat pierdut al lui Orson Welles va avea premiera la Festivalul de la Veneţia 2015

Orson Welles (Foto: AFP / Mediafax Foto)

"The Merchant of Venice", realizat după textul lui William Shakespeare, iniţial menit să fie un film de televiziune pentru canalul CBS, acesta oprind furnizarea fondurilor necesare, a fost recent restaurat, urmărind viziunea regizorului.

Considerat, iniţial, a fi un film neterminat, în 1982, Orson Welles a declarat că negativele acestuia au fost furate, rămânând totuşi câteva fragmente în arhivă. Însă scenariul original şi partiturile pentru coloana sonoră au fost descoperite recent, contribuind la restaurarea operei cinematografice.

În timpul proiecţiei din festival, Orchestra Classica di Alessandria va interpreta live muzica scrisă pentru această producţie de Angelo Francesco Lavagnino, care nu a fost înregistrată până în prezent.

În plus, în acelaşi festival va fi proiectată în întregime versiunea italiană a filmului "Othello", semnată de acelaşi Orson Welles. Această producţie trebuia să facă parte din competiţia de la Veneţia din 1951, însă regizorul a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută în acel an că îşi retrage filmul, pentru ca în 1952 acesta să fie prezentat la Festivalul de la Cannes, într-o variantă scurtă, în limba engleză.

În ciuda acestor modificări, filmul a primit marele premiu al festivalului francez.

Ambele pelicule vor fi proiectate pe 1 septembrie, într-o avanpremieră a ceremoniei de deschidere a festivalului. De asemenea, va fi organizată o expoziţie "Shakespeare & Cigars", în care vor fi expuse cutiile pentru trabucuri ale lui Welles pe care sunt pictate 12 dintre cele mai cunoscute personaje ale lui Shakespeare.

Un alt film, "The Other Side of the Wind", ultimul al regizorului Orson Welles, rămas neterminat, după moartea cineastului, în 1985, ar putea fi finalizat, la 45 de ani după turnarea primei scene, cu ajutorul unei campanii online care a fost lansată pe site-ul de finanţare participativă Indiegogo.

George Orson Welles (1915 - 1985) a fost regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Considerat un copil minune, a studiat mai multe discipline din industria de divertisment şi a ajuns apoi să exceleze în cele mai multe dintre ele.

A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radiofonică din 30 octombrie 1938, în care a lecturat romanul "Războiul lumilor" de H. G. Wells, provocând panică printre auditori. Este cunoscut în special pentru clasicul său lungmetraj din 1941 "Cetăţeanul Kane", care a fost nominalizat în 1942 la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor. Orson Welles s-a remarcat şi ca actor, în special cu rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul omonim.

Ulterior, stilul său regizoral, dar şi jocul său actoricesc, au exercitat o influenţă majoră asupra cinematografiei mondiale din anii 1950 - 1970, în special asupra lui Stanley Kubrick. Artist precoce şi polimorf, ţinând cu orice preţ la independenţa sa artistică, pasionat de trabucuri, tauromahie şi magie, Orson Welles a revenit în mod constant pe parcursul carierei sale la teatru şi la literatură, la marile texte clasice ("Othello", "Don Quijote"), dar şi la cele contemporane ("Procesul"). Sfidând cu regularitate sistemul de producţie din cinematografia americană şi întreţinându-şi propria legendă, prin efecte spectaculoase şi enigmatice, cineastul american şi-a lăsat multe filme neterminate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici