Un film despre viaţa şi cariera balerinului Rudolf Nureev, în pregătire la Hollywood

Un lungmetraj despre viaţa şi cariera balerinului rus Rudolf Nureev va fi produs la Hollywood, pe baza romanului biografic "Dancer", scris de Colum McCann.

Urmărește
624 afișări
Imaginea articolului Un film despre viaţa şi cariera balerinului Rudolf Nureev, în pregătire la Hollywood

Rudolf Nureev (Imagine: Hepta)

Filmul va fi produs de Trudie Styler, soţia lui Sting, şi Celine Rattray, de la compania Maven Pictures, în colaborare cu producătorul italian Davide Azzoli, informează screendaily.com.

Lungmetrajul "Dancer" va prezenta evenimentele care au marcat viaţa celebrului balerin rus de origine tătară, relatate de persoanele care l-au cunoscut pe artist, începând cu naşterea acestuia în Rusia, în 1938, continuând cu fuga lui Occident, în 1961, afirmarea pe firmamentul baletului internaţional şi până la decesul său cauzat de maladia SIDA, în 1992.

Acest proiect cinematografic va beneficia de altfel de sprijinul scriitorului Colum McCann, care va participa la scrierea scenariului pe baza romanului său.

Studiourile Maven Pictures au două filme în postproducţie: "Filth", cu James McAvoy, Jim Broadbent, Jamie Bell şi Imogen Poots, şi "Imogene", cu Kristen Wiig, Annette Bening şi Matt Dillon.

Rudolf Nureev este considerat unul dintre cei mai talentaţi balerini din secolul al XX-lea. S-a născut pe 17 mai 1938, în apropiere de Irkutsk, în timp ce mama lui călătorea cu trenul spre Vladivostock, unde tatăl lui, de origine tătară, era comisar politic. A copilărit în regiunea Başchiria şi a fost atras încă din copilărie de dansurile populare başchire. În 1955 a început cursurile de balet la Institutul Coregrafic din Vaganova şi, chiar dacă avea în acel moment 17 ani deja - o vârstă considerată târzie pentru a deveni balerin profesionist -, a devenit foarte repede cunoscut graţie talentului şi tehnicii sale.

Anul 1961 a fost unul de cotitură în viaţa sa. În urma unui accident, prim-solistul Baletului Kirov din Leningrad, Konstantin Sergheev, nu a mai putut dansa, iar în locul acestuia, pentru o prestaţie la Paris, a fost ales Nureev. Tehnica şi dezinvoltura tânărului balerin rus i-au impresionat pe specialiştii din lumea baletului. La Paris a luat hotărârea de a nu se mai întoarce în Uniunea Sovietică. În această perioadă l-a cunoscut pe balerinul Erik Bruhn, care i-a devenit protector, prieten, cât şi partener de viaţă.

În 1962, a fost invitat de balerina Margot Fonteyn pentru a dansa într-o gală de balet, alături de Royal Ballet, la Londra. Nureev a activat la Londra pentru o perioadă de aproape 30 de ani. Spectacolele cele mai cunoscute, alături de Royal Ballet, în care a avut-o ca parteneră pe Margot Fonteyn, sunt: "Lacul Lebedelor", "Giselle", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Romeo şi Julieta", "Corsarul" şi "Don Quijote".

În anii '80, s-a îmbolnăvit de SIDA.

În 1983, Rudolf Nureev a devenit directorul Baletului Operei din Paris. În 1988 a primit Legiunea de Onoare în rang de Cavaler, iar în 1992, ministrul francez al Culturii i-a acordat ceea mai înaltă distincţie în domeniul artistic: Ordinul Artelor şi Literelor în rang de Comandor.

Rudolf Nureev a murit pe 6 ianuarie 1993, la vârsta de 54 de ani, şi a fost înmormântat în cimitirul Sainte-Genevieve-des-Bois.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici