- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (27.10.2019, 13:10)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un film interzis cu legendarul creator de modă Yves Saint Laurent ajunge în cinematografe la două decenii de la filmări
Un film interzis cu Yves Saint Laurent ajunge în cinematografe la două decenii de la filmări, după o lungă perioadă de timp în care partenerul creatorului de modă, Pierre Berge a interzis difuzarea peliculei, arată The Guardian.
Urmărește
656 afișări
Un film interzis cu Yves Saint Laurent ajunge în cinematografe la două decenii de la filmări
Pierre Berge însuşi l-a invitat pe tânărul cineast Olivier Meyrou în 1998 să îl filmeze alături de partenerul său, Yves Saint-Laurent.Timp de trei ani, cei doi au fost surprinşi în diferite momente ale vieţii de zi cu zi, bucurându-se de punctul culminant al carierei lor.
Dar, imediat ce filmul a avut un distribuitor, Berge a refuzat să acorde permisiunea proiectării peliculei, cu toate că nici măcar el nu văzuse imaginile.
Abia în 2015, cu doi ani înainte să moară, Berge a fost de acord ca imaginile să fie difuzate. În 2019, când filmul este gata să intre în cinematografe, au trecut douăzeci de ani de la filmări şi 11 ani de la moartea lui Saint-Laurent. Pelicula ”Yves Saint-Laurent: The Last Collections” intră în cinematografele din toată lumea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
“Când i-am scris că am găsit un distribuitor, în 2005, a fost complet împotrivă”, a explicat Meyrou soarta peliculei sale filmate între 1998 şi 2001, când Saint-Laurent trecuse de 60 de ani şi începea să devină din ce în ce mai retras bazându-se pe Berge, co-fondatorul companiei sale.
“Bergé era o persoană care deţinea multă putere în lumea franceză şi mulţi se temeau de el. Am fost dezamăgit, dar nu avem de ce să mă lupt cu el pentru lansarea peliculei. Nu aceasta era filosofia filmului”, spune regizorul.
Bergé a văzut filmările într-o sală închiriată special pentru o proiecţie privată şi ”i-au plăcut”, spune Meyrou care recunoaşte că nu s-a simţit în stare să ajungă la acel eveniment: “Am fost supărat pe el timp de 15 ani. Începuse să spună că nici nu i-am filmat pentru vreo producţie şi că nu înregistram decât pentru arhiva personală. Nu faci aşa ceva cuiva care nu are putere să îţi răspundă”.
Meyrou consideră că Bergé i-a cerut să îi filmeze la lucru pentru că ”ştia că va ocupa un rol important în film, mai important decât dacă i-aş fi filmat cu 20 de ani mai devreme. Când a fost vorba să lansăm filmul cred că problema controlului şi-a spus cuvântul. Cu toate că a fost complet liber în timpul filmărilor, nu cred că a înţeles la ce folosesc documentarele”, a spus regizorul. ”Când eşti apropiat de cineva pentru un timp îndelungat, la un moment dat, ai propriul film. El nu era obişnuit cu asta, era o persoană obişnuită să controleze”.
Rolul pe care l-a jucat controlul în relaţia dintre Saint-Laurent şi Bergé este tema centrală a filmului şi este înfăţişată în termeni destul de delicaţi. Cea mai mare parte din ceea ce ţinea de viaţa cotidiană a lui Saint-Laurent pare să fi fost coordonat de Bergé dar, o scenă în care Saint-Laurent insistă ca un model anume să poarte o anumită rochie într-o prezentare, Berge, reface toată coregrafia în ultimul moment pentru a face să fie aşa cum îşi dorea creatorul.
“Cred că de aceea îmi şi place de el acum. Bergé avea un ego puternic, dar timp de 40 de ani a aceptat să stea în umbra lui YSL. Cred că asta e dragoste. E frumos. Nu eu un om rău”, dezvăluie regizorul.
Este pentru prima dată când materialele video filmate în intimitatea creatorului de modă sunt date publicităţii.
“Pe unii o să-i deranjeze pentru că Yves e bătrân. Dar era un moment frumos, pentru că vedeai că e tot mai slăbit, dar casa pe care o crease timp de patru decenii îl susţinea”, consideră Meyrou, amintindu-şi că una dintre scene îl arată pe Saint-Laurent împiedicându-se pe scări. ”Simţi că suferă”, arată cineastul.
După douăzeci de ani, Meyrou consideră că pelicula ”Yves Saint-Laurent: The Last Collections” (sau ”Célébration”, titlul cu care va fi lansată în Statele Unite) a cunoscut o metamorfoză. “Când a trebuit să restaurăm filmul am afut un sentiment ciudat. Eu am filmat un documentar cu ce vedeam şi acum este mai degrabă o mărturie despre o lume care nu mai există. Nu asta am filmat eu. Mi-a luat ceva timp ca să pot înţelege”.
Filmul a fost proiectat de-a lungul timpului în festivaluri (la Berlin şi Atena, în 2007) şi a fost prezentat în Franţa în noiembrie 2018, în Germania în septembrie şi în Statel Unite la începului lunii octombrie. Pe 1 noiembrie este distribuit în Marea Britanie.
Imagini din film pot fi văzute aici: https://www.youtube.com/watch?v=QhundZUoYmE
Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint-Laurent s-a născut la 1 august 1936. A fost un designer de modă francez şi este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari designeri din secolul 20. A lucrat pentru casa Dior, de la vârsta de 17 ani. La moartea lui Christian Dior, în 1957, Yves, la numai 22 de ani a fost însărcinat cu salvarea celebrei case de modă de la faliment. A participat la Războiul de independenţă din Algeria, timp de 20 de zile ajungând să fie plasat sub tratament psihiatric după 20 de zile în zona de conflict. A fost concediat de Dior în 1962, după o altă cădere nervoasă. A deschis propria sa casă de modă împreună cu partenerul său Pierre Berge. Cei doi s-au despărţit în 1976, dar au rămas parteneri de afaceri. În 1983, a fost primul designer de modă onorat pentru realizările de o viaţă de către Muzeul de Artă Metropolitan. A murit pe 1 iunie 2008.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Afecţiune medicală rară: Poliţiştii rutieri nu l-au crezut când a spus că nu a băut. Medicii au descoperit că organismul său producea alcool
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele