- Home
- Life-Inedit
- IERUSALIM, (27.07.2010, 11:46)
- ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fragment dintr-un cod de legi vechi de 3.700 de ani, descoperit în Israel
Un fragment dintr-un cod de legi vechi de circa 3.700 de ani, asemănător celebrului Cod al lui Hammurabi, a fost descoperit în nordul Israelului, aceasta fiind pentru prima dată când un astfel de obiect este găsit în afara Mesopotamiei.
Urmărește
549 afișări
Un fragment dintr-un cod de legi vechi de 3.700 de ani, descoperit în Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Aceasta este pentru prima oară când un fragment dintr-un cod de lege este descoperit în Ţara Sfântă şi, totodată, în afara Mesopotamiei", a declarat autorul acestei descoperiri, arheologul Ammon Ben-Tor, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Acest fragment de cod este cu zece secole mai vechi decât presupusa dată la care a fost redactată Biblia (secolul al VII-lea î.e.n.).
Arheologul israelian a precizat că este vorba de un mic fragment de argilă (2 x 1,5 centimetri) gravat cu litere cuneiforme, în limba acadiană, dispuse pe patru rânduri, foarte strânse, pe ambele feţe ale tăbliţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Fragmentul a fost descoperit în urmă cu câteva zile, în situl oraşului Hazor din nordul Israelului.
"Textul se referă la regulile care guvernează raporturile dintre stăpâni şi sclavi", a precizat profesorul Wayne Horowitz, însărcinat cu decriptarea mesajului.
"Aceste rânduri, care au în mod cert un conţinut juridic, confirmă legăturile dintre regatul Hazor şi regatele din Siria de Nord", a adăugat el.
Situat în nordul Galileei, Hazor a fost unul dintre oraşele principale din Cornul Abundenţei, în epoca bronzului. Aflat pe drumul care duce din Egipt către Asia, Hazor făcea comerţ cu cositor cu oraşele din Babilon şi din Siria. Hazor întreţinea legături politice şi economice foarte strânse cu Mesopotamia - regatul dintre fluviile Tigru şi Eufrat (Irak şi nord-estul Siriei din zilele noastre).
Hazor a înflorit în jurul anilor 1700 î.e.n. şi a fost cel mai mare sit fortificat din Israel în timpul perioadei israelite (secolul al IX-lea î.e.n.). În Biblie, Hazor este menţionat ca fiind "liderul tuturor acestor regate" cananeene.
Codul lui Hammurabi (redactat în jurul anului 1750 î.e.n.) este unul dintre cele mai vechi coduri de legi, fiind, totodată, primul care a fost descoperit complet. Acest text babilonian non-religios, dar de inspiraţie divină, realizat în timpul domniei regelui Hammurabi, extinde până în domeniul juridic implicaţiile pe care le-au avut opera militară şi cea politică ale fondatorului regatului Babilonului.
Codul lui Hammurabi este expus la Muzeul Luvru din Paris, iar o copie a acestuia este expusă la Muzeul arheologic din Teheran (Iran).
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:02
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână