Un licean german a corectat un calcul făcut de NASA

Un licean german în vârstă de 13 ani a corectat un calcul făcut de NASA asupra probabilităţilor de coliziune cu Terra ale unui asteroid, iar Agenţia americană şi-a recunoscut greşeala.

Urmărește
143 afișări
Imaginea articolului Un licean german a corectat un calcul făcut de NASA

Un licean german a corectat un calcul făcut de NASA (Imagine: www.impact.arc.nasa.gov.com)

Pornind de la observaţiile telescopice realizate de Institutul de astrofizică din Potsdam (AIP), din apropiere de Berlin, liceanul Nico Marquardt a descoperit că există o probabilitate de 1 la 450 ca un asteroid botezat Apophis să intre în coliziune cu Pământul, potrivit cotidianului german Potsdamer Neuerster Nachrichten.

NASA, care a calculat că probabilitatea este de 1 la 45.000, a declarat, prin intermediul Agenţiei spaţiale europene (ESA), că tânărul geniu are dreptate.

Factorul integrat de Nico Marquardt, pe care NASA nu l-a luat în calcul, este posibilitatea ca Apophis să se lovească de unul sau mai mulţi din cei 40.000 de sateliţi din jurul Pământului, în ziua în care va trece pe lângă planeta noastră, 13 aprilie 2029.

Sateliţii se deplasează cu o viteză de 3,07 km/secundă în jurul Pământului, la o distanţă care ajunge până la 35.880 de kilometri. Asteroidul ar trebui să treacă la o distanţă de 32.500 de kilometri pe lângă planeta noastră. Dacă va avea loc un impact în 2029, traiectoria lui Apophis ar putea fi schimbată, astfel încât asteroidul ar putea să se ciocnească de Pământ în timpul următoarei treceri pe lângă planetă, în 2036.

NASA şi Nico Marquardt cred că, în caz de coliziune, asteroidul, format din fier şi iridiu, cu un diametru de 320 de metri şi o greutate de 200 de miliarde de tone, ar cădea în Oceanul Atlantic. Şocul ar declanşa valuri monstruoase, distrugând coastele din jur şi nori imenşi de praf dens s-ar ridica în atmosferă, acoperind cerul pentru o perioadă nedeterminată.

Nico Marquardt a raportat descoperirea sa în cadrul unui concurs regional pe care l-a câştigat, în lucrarea intitulată "Asteroidul ucigaş Apophis".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici