Un lungmetraj cu Alexandra Maria Lara, pe lista lungă a nominalizărilor la Oscar pentru film străin (Galerie Video)

Lungmetrajul german "The Baader Meinhof Complex", cu actriţa de origine română Alexandra Maria Lara, a fost inclus în lista lungă a nominalizărilor la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, unde nu se regăseşte, însă, propunerea României - "Restul e tăcere", de Nae Caranfil.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Un lungmetraj cu Alexandra Maria Lara, pe lista lungă a nominalizărilor la Oscar pentru film străin (Galerie Video)

Un lungmetraj cu Alexandra Maria Lara, pe lista lungă a nominalizărilor la Oscar pentru film străin (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Filmul "The Baader-Meinhof Complex/ Der Baader-Meinhof Komplex", regizat de Uli Edel, adaptare a romanului lui Stefan Aust, prezintă povestea unuia dintre cele mai active grupuri de extremă stângă din Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial, Baader-Meinhof.

Alexandra Maria Lara a părăsit România pe când avea cinci ani, emigrând cu familia în Germania. Rolul secretarei lui Hitler în "Căderea/ Der Untergang" (nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin) i-a adus celebritatea internaţională. În ultimii doi ani, Lara s-a întors în România, pentru a filma pentru "Offset", o coproducţie cu un scenariu de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu, şi pentru "Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth", în regia lui Francis Ford Coppola. De asemenea, ea a fost prezentă la TIFF în 2007, ca invitat special, în cadrul festivalului fiind prezentat şi filmul britanic "Am o slujbă naşpa rău/ I Really Hate My Job", în care Lara joacă alături de Oana Pellea. Totodată, în 2008, la acelaşi festival a fost prezentat filmul "Control", în care Lara joacă alături de iubitul său, Sam Riley.

Documentarul de animaţie "Vals cu Bashir", câştigătorul de anul acesta al Globului de Aur pentru film străin, care are ca subiect amintirile regizorului israelian Ari Folman din perioada în care acesta era soldat şi lupta în războiul care a izbucnit, în 1982, în Liban, se află şi el pe lista producţiilor nominalizate la categoria "cel mai bun film străin" de Academia de film americană.

De asemenea, lungmetrajul "În clasă", de Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d'Or la Cannes în 2008, reprezentând propunerea Franţei, a reuşit să se califice pe lista lungă a nominalizărilor la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

În lista lungă a nominalizărilor la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza au mai fost fost selecţionate următoarele producţii: "The Necessities of Life" (Canada), "Everlasting Moments" (Suedia), "Revanche" (Austria), "Departures" (Japonia), "Tear This Heart Out" (Mexic) şi "3 Monkeys" (Turcia), recompensată cu premiul pentru regie la Festivalul de film de la Cannes, în 2008.

O absenţă notabilă de pe această listă este filmul "Gomorra", o producţie despre mafia napolitană, reprezentând propunerea Italiei şi care, în 2008, a obţinut marele premiu al juriului la Cannes. Această omisiune a stârnit în rândul criticilor reacţii virulente, aceştia comparând situaţia cu cea de anul trecut, când Academia de film americană nu a inclus în lista nominalizărilor filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", al lui Cristian Mungiu, care fusese premiat cu Palme d'Or la Cannes.

Anul acesta, un număr record de 67 de entităţi teritoriale şi-au prezentat candidaţii la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza. Gala premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie, la Kodak Theater din Hollywood, Los Angeles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici