Un miliardar japonez va fi prima persoană care va călători în jurul Lunii cu un vehicul SpaceX

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa va fi primul turist care va călători în jurul Lunii la bordul unui vehicul al companiei private de transport spaţial SpaceX, iar alături de el vor fi şase - opt artişti, potrivit Reuters.

Urmărește
877 afișări
Imaginea articolului Un miliardar japonez va fi prima persoană care va călători în jurul Lunii cu un vehicul SpaceX

S-a aflat numele primei persoane care va călători în jurul Lunii cu un vehicul SpaceX

Călătoria este programată pentru cel mai devreme 2023, iar Maezawa, în vârstă de 42 de ani şi cu afaceri în domeniul modei, va fi prima persoană care va ajunge în jurul Lunii de la cea mai recentă misiune americană Apollo, care a avut loc în 1972. Pentru această călătorie, omul de afaceri a plătit o sumă care nu a fost făcută publică.

Maezawa, aflat pe locul al 18-lea în topul celor mai bogaţi oameni din Japonia, cu o avere de 3 miliarde de dolari, potrivit Forbes, a vorbit despre această călătorie ca despre un vis împlinit al copilăriei sale.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Maezawa este să colecţioneze opere de artă modernă, iar, anul trecut, a anunţat că a cumpărat o capodoperă de Jean-Michel Basquiat pentru 110,5 milioane de dolari.

Dragostea pentru artă l-a determinat să decidă să ia cu el în această călătorie mai mulţi artişti, a spus acesta într-o conferinţă de presă care a avut loc luni seară, la sediul şi fabrica de rachete ale companiei SpaceX din Hawthorne, California. Artiştii vor fi rugaţi să creeze ceva după ce se întorc din călătorie, iar operele de artă vor fi surse de inspiraţie pentru restul oamenilor, a mai spus miliardarul japonez.

Până în prezent, doar americanii au trecut de orbita Terrei. 24 de astronauţi ai NASA au călătorit spre Lună în timpul misiunilor Apollo, în anii 1960 - 1970. 12 dintre aceştia au şi păşit pe satelitul Terrei.

Primul turist spaţial din istorie a fost omul de afaceri american Dennis Tito, care, în 2001, a plătit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a ajunge, cu ajutorul unei capsule ruseşti Soyuz, pe Staţia Spaţială Internaţională.

Elon Musk, CEO al SpaceX, l-a descris pe Maezawa drept "cel mai curajos şi mai aventuros" om şi s-a declarat onorat că acesta a apelat la serviciile companiei sale. Musk a mai spus că această călătorie va fi gratuită pentru artiştii care îl vor însoţi pe Maezawa în spaţiu.

"Este periculos, să fie clar. Nu este o plimbare în parc", a avertizat Musk, care a adăugat că este posibil să meargă şi el în această călătorie.

Turiştii vor călători la bordul unei rachete Big Falcon, care nu va fi gata pentru un zbor cu echipaj uman mai devreme de cinci ani.

Proiectul pentru această rachetă a fost anunţat în 2016, fiind descrisă drept cea mai puternică rachetă din istorie, mai puternică decât Saturn V Moon folosită în misiunile Apollo în urmă cu cinci decenii. Anul trecut, Musk a spus că racheta va avea un zbor de testare spre Marte în 2022, urmat de unul cu echipaj uman spre planeta roşie în 2024.

Racheta - ale cărei costuri se ridică la aproximativ 5 miliarde de dolari -, lungă de 118 metri, are o componentă care include motoarele şi sistemele de alimentare cu carburant şi o alta cu vehiculul ce transportă echipajul.

Musk a mai spus că vehiculul spaţial ar putea transporta până la o sută de persoane, iar sistemul de lansare ar putea fi folosit într-o zi pentru a coloniza Marte şi Luna, pentru a face din oameni o specie "multiplanetară".

Şi alte companii, precum Virgin Galactic, înfiinţată de miliardarul britanic Richard Branson, şi Blue Origin, a fondatorului Amazon Jeff Bezos, lucrează la sisteme care ar putea transporta în spaţiu turişti. Lor li se alătură companii din Rusia şi China.

Pentru anul viitor, SpaceX - care a primit miliarde de dolari de la NASA pentru a transporta diverse materiale şi provizii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi pentru a construi un vehicul pentru echipajele de astronauţi - are în plan să devină prima companie privată care va trimite oameni pe ISS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici