Un muzeu al Războiului Rece ar putea fi deschis la Berlin

Un muzeu al Războiului Rece ar putea fi deschis la punctul de control Charlie, unul dintre locurile care făceau legătura între Berlinul de Est şi cel de Vest, informează The Observer.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Un muzeu al Războiului Rece ar putea fi deschis la Berlin

Un muzeu al Războiului Rece ar putea fi deschis la Berlin

Deschiderea unui muzeu al Războiului Rece este o iniţiativă care aparţine mai multor foşti preşedinţi, ex-miniştri de Externe şi foşti ambasadori.

Într-o solicitare transmisă guvernului german, aceştia spun că, la aproape două decenii după căderea Zidului Berlinului, amintirile dispar cu repeziciune, în pofida unor filme de succes despre perioada respectivă, precum "Good Bye Lenin!" sau "The Lives of Others / Vieţile celorlalţi", care relatează întâmplări din Berlinul comunist.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, fostul premier polonez Wladyslaw Bartoszewski, fostul şef al diplomaţiei germane Hans-Dietrich Genscher şi fostul ambasador SUA în Germania, John Kornblum, sunt doar câteva dintre personalităţile care cer "deschiderea unui muzeu al Războiului Rece" pentru "a se păstra pe termen lung amintirea diviziunii Europei şi eliberarea sa".

Potrivit sursei citate, şi fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov sprijină iniţiativa.

Punctul de control Charlie, cel mai renumit punct de trecere între Berlinul de Est şi cel de Vest, a fost sugerat ca locaţie pentru muzeul dedicat vieţii din afara şi de după Cortina de Fier.

Apelul pentru deschiderea muzeului, apărut în publicaţia Süddeutsche Zeitung, vine într-un moment în care autorităţile berlineze încep să regrete graba iniţială de a distruge unul dintre cele mai urâte simboluri ale represiunii.

Pe de altă parte, autorităţile au primit un număr foarte mare de plângeri ca urmare a distrugerii Zidului Berlinului şi a turnurilor sale de control pentru a se construi şosele. Criticii susţin că turiştii şi tinerii germani nu mai pot găsi urme ale Zidului şi că informaţiile sunt prea puţine pentru ca majoritatea să realizeze ce a însemnat cu adevărat Războiul Rece.

Interesul faţă de Berlinul de Est din trecut este tot mai mare, motiv pentru care s-a facilitat accesul curioşilor la mini-muzee reprezentate de apartamente pre-fabricate. Cu toate acestea, conservarea trecutului este tot mai problematică pentru autorităţile germane, în condiţiile în care din ce în ce mai multe rămăşiţe ale Războiului Rece dispar pentru a face loc erei moderne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici